130 години чества храм „Св. Параскева” Бяла Слатина

130 години чества храм „Св. Параскева” Бяла Слатина

На 14 октомври – Петковден с тържествена литургия и курбан за здраве ще се отбележи 130 години от освещаването на храм „Св. Параскева” в гр. Бяла Слатина.

 В кратката кондика е записано, че е тържествено осветен през 1887 година на Петковден от тогавашния Врачански Митрополит Константин. Строителството на църквата е организирано от свещеник Марин поп Андреев (1840 – 1916), а участие в благочестивото начинание вземат много белослатинци. Някои помагат с дарения в пари, други с труд, трети с личните си животни за превоз. Храмът е кръстокуполна базилика от дялан лицев камък. Разширен е през 1938 година. Пристроен е нов притвор, а дървеният балкон е заменен със стоманобетонен. Тогава иконостасът дело на тревненски майстори е заменен с нов изработен от софийски резбари. Подменени са и иконите. Цялата зография следва т. нар. академичен стил.

 Витражните стъкла са дело на художника.- монументалист Васил Габровски.

Между новите придобивки на храм “Св. преподобна Параскева” е  чешмата със стенопис по проект на иконографа Марио Беров, която е осветена през 2006 година. През есента на 2008 година в навечерието на храмовия празник Марио Беров поставя новата храмова икона над входа - мозайка на света Параскева, като прототипът е взет от храма в град Яш, където се съхраняват мощите на преподобната.

През месец май 2017г. църковното настоятелство при храм „Св. Параскева”- гр. Бяла Слатина подава искане до Директора на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет за финансово подпомагане и извършване на неотложни ремонтни дейности с оглед съхранението на прицърковния сграден фонд, използването му по предназначение и повишаване на функционалността му за посрещане на по-голям приток от вярващи православни християни.

Основен акцент се поставя на следните видове СМР: цялостен ремонт на покривната конструкция на прицърковните сгради; изграждане на цокъл от гранитогрес на прицърковната сграда; цялостно боядисване на фасадата на прицърковната сграда; облицовка на первазите на прозорците на прицърковната сграда, с поставено  осветление на двора.

Благодарим за изключителната подкрепа на народния представител г-н Красен Кръстев и кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков!!!

Нашата църква има 130 годишна история и е един от културните символи на Бяла Слатина.

Поради липсата на постоянна музейна сбирка и нуждата от популяризиране на християнските и културни ценности от  историята на нашия град, възниква идеята за създаване на постоянна експозиция в свободната балконска част на храм „Св. Параскева” гр. Бяла Слатина. Храмът разполага със стари икони, стари богослужебни книги, църковна утвар и други експонати, показващи историята на храма и нашия град.

          Проектът „Безценното наследство” - изграждане на църковна музейна сбирка на Неформална гражданска група „Светлик” се финансира по Програма за малки проекти, администрирана от сдружение "Първи юни" и изпълнявана с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".

Тече подготовка по събиране на материали, ценни реликви, фото документи и др.

Част от иконите от параклиса, който е бил на мястото на днешния храм, се реставрираха от Марио Беров. Важна част от проекта бяха  и предвидените чествания и беседи.

Първото честване бе  на 2-ри юни,  ден на Ботев  и загиналите за свободата и независимостта на Отечеството. В храма се събраха много учители, ученици и граждани на Бяла Слатина, които  почетоха паметта на Ботев и неговите четници - един от които е Кольо Черкеза, погребан в църковния двор. Беше изнесена кратка историческа беседа и отслужена панихида на гроба на Кольо Черкеза - 90 години от неговата кончина.

          Втората беседа „Вяра, надежда и любов”, която е част от проекта „Безценното наследство” , бе проведена на 20 септември, под мотото: „Градим живота си с Вяра! Крепим го с Надежда! Обичаме го с Любов! И помъдряваме като София!”

          Заедно с най- малките ученици от НУ „Цани Гинчев”, децата от Прогимназия „Св.Климент Охридски” и наши съграждани  се обсъдиха християнските добродетели, какви са начините да даваме най-доброто от себе си.

          В седмицата, посветена на 130 години от основаването на храма, се подготвя юбилеен вестник „Светлик”.

          По традиция всяка година на храмовия празник почетен гост е Негово Високопреосвещенство Врачанският Митрополит. Сред официалните гости ще бъдат народните представители Красен Кръстев и Слави Нецов и областния управител Малина Николова.

Светлина БЕРОВА      

 

       
2017-10-14 09:26:35