Влак дерайлира край Мездра, евакуират пътници

Влак дерайлира край Мездра, евакуират пътници

Пътнически влак дерайлира днес преди обяд в района на Локомотивното депо на Мездра. Причината за инцидента е вследствие на възникнала неизправност в стрелките на ж.п. гарата в железничарския град. В резултат на инцидента в трена възниква пожар, а пътниците в един от вагоните се нуждаят от евакуация и оказване на спешна медицинска помощ. Същевременно под топлинното въздействие от пожара цистерна с амоняк, композирана на съседен коловоз, се разхерметизира и от нея започва да изтича отровен задушлив газ, като има реална опасност той да обгази града.

Този хипотетичен сценарий бе проигран днес при пожаро-тактическо учение за овладяване на последствията от бедствена ситуация в резултат на железопътна катастрофа, което се проведе в района на гара Мездра. В него взеха участие повече от 100 пожарникари от Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението” във Враца и Монтана, служители на полицията и на Спешния център в Мездра, доброволци от Българския червен кръст, доброволното формирование в община Роман и служители на БДЖ.

По време на съвместното учение бяха евакуирани пострадалите пътници и им беше оказана първа медицинска помощ, изгасен бе пожара в дерайлиралия влак, изградени бяха водни завеси за абсорбиране на изтичащия амоняк, извършен бе мониторинг на околната среда и метеорологичната обстановка и беше тампонирана потенциално опасната цистерна.
2017-10-11 15:53:43