Видеонаблюдение пази Селановци от вандалски прояви

  Видеонаблюдение пази Селановци от вандалски прояви

 

Селановци е най-голямото село в Северозападна България. Жителите му в момента са около 3 600 човека. С трудната и отговорна задача да управлява населеното място от 6 години се е нагърбила кметицата Росица Койнова.

 

 Г-жо Койнова,  какво е да сте кмет на толкова голямо село?

Отговорност и то  много голяма, защото проблемите и задачите, които трябва да се разрешават ежедневно са много и от различно естество. Сред   задачите, освен административната работа е и поддържане чистотата в населеното място, облагородяване и подобряване на живота в селото. Най - голям проблем  през летните месеци е косенето на огромните зелени площи в Селановци. Дължината на улиците е 78 км., ширината на зелената площ е най-малко 5м. и косенето се изчислява в стотици декари, а част от улиците се косят многократно. Имаме няколко огромни парка. Например два от тях са общо 85 декара,  двата гробищни парка – 72 дка., а бюджета на кметството е малък. Голямо изпитание за нас всяко лято са възникналите пожари.  Тази година са над 10. С тях, освен нас и огнеборците се бориха доброволци и  част от жителите на селото, за което им благодаря.

Виждаме, че Селановци придобива все по-европейски облик как се постигат такива видими резултати?

С много работа, упоритост, хъс  и желание . Наскоро приключихме ремонта на сградата на  стадиона. Там направихме хидроизолация на покрива и основен ремонт на съблекалните и баните. За дейностите заделихме над  10 000 лева. Там тренират футболните  отбори на „Дунав 2016“, които са най-добрите в областта.  Използвам момента да благодаря и на треньора  по футбол и канадска борба Любен Иванов, който е много целеустремен и винаги постига целите си. Успехи на републикански и областни първенства тази година отбелязаха и борците от Клуб по борба „Селановци 93“- Алберт Ангелов и  Цветелин Ангелов с треньор Сашо Петков.

През тази година обновихме шадравана „Малкия принц“.  Добавихме интересни фигури на основните герои, част от книгата на Екзюпери. Осветихме го и отстранихме течове, които бяха възникнали там.

Заедно с църковното настоятелство кандидатствахме и получихме средства за ремонт на течащия покрив на църквата „Света Параскева“.  Средствата са в размер на 7 000 лв.

Вече са факт и резултатите от реализацията на проект „Здраве и спорт в чиста околна среда“. Средствата са в размер на 9 800 лв. и са отпуснати  от МОСВ  ПУДООС. С тази сума монтирахме многофункционално фитнес съоръжение  за тренировки на открито и направихме кът за отдих.  По този начин превърнахме една пустееща общинска площ в място за отдих и спорт  на младежите.

Окабелихме и поставихме осветление на няколко малки улици в Селановци. Осветихме и улицата пред стадиона.

От две седмици е изградена система за видео наблюдение. Целта ни е да осигурим сигурността на хората и да предотвратим вандалски прояви. Вече са поставени  12 камери в центъра на селото, предстои монтирането на още.

Какви са проблемите, които срещате и има ли кой да ВИ помага в разрешаването им?

Проблемите са много . Най-вече инфраструктурни. С държавната и общинска пътна мрежа. Също така много лошо  е,  че за нашия район  няма програми, осигуряващи временна заетост на хората.  Освен, че осигуряват  възможност за препитание на безработните лица, ни предоставят възможност  за почистване, облагородяване и поддръжка на общински площи и имоти. Друг проблем е грижата за възрастните хора. На финала е реализацията на общинския проект „Помощ в дома“. След него трудно подвижни, самотно живеещи, болни и възрастни баби и дядовци ще останат без помощта на хората които са били включени в него.

Кураж обаче ни дава работата на доброволческия отряд на селото. В него са включени повече от 20 човека, сред които и деца.  Зимата те обгрижват  хора в нужда, а дарители подпомагат каузата им със средства за закупуването на хранителни продукти.

При нас има успешно работещи училище, читалище, детска градина  и клубове - на пенсионера, на инвалида и на диабетика. Всички те са на високо ново, задружни и единни са и аз винаги мога да разчитам и на тях и те на мен.

Това, което ни липсва обаче е хотел или къщи за гости в Селановци. Няма къде да настаняваме гости или приятели.  Все пак имам надеждата, че един ден ще се намери инвеститор, който да направи подобно нещо тук.

А за всички големи проблеми и помощ при разрешавенето им разчитам изцяло на кмета на Общината г-н Росен Добрев.  

Какво предстои при Вас?

Традиционният Селановски събор 2017 „Селановци - това сме ние“. Много мащабен и разнообразен за поредна година.  А през ноември, в деня на Християнското семейство ще празнуваме златните сватби на 15 двойки. Инициативата я поде миналата година Клуба на инвалида. Изненадахме с празничен обяд и подаръци 7 семейства. Този път сме подготвили още по-голямо празненство и много изненади.

Подготвяте събора на селото. Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Селановци?

Реализацията на мероприятията по време на събора е немислима без помощта на дарители. Огромно благодаря на всички земеделци и фирми, които се включиха и ни повярваха, а именно:  „КРАНИГЕЛ”, АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”, „АГРОГЕОМЕТ” ЕООД, „ РОСАГРО” ООД, „АГРОТЕХРЕМ” ООД, „АГРОМЕТ 2003”, „ОРИЕНТ -11” ЕООД, ЗП „БРАТЯ КИРКОВИ”, „ДИКИ 2000” ООД, „ХИДКОМ” АД, „ФАР ПЕТРОЛИУМ” ООД , „КОСАНЯ” ЕАД,   ЕТ „КОЛИБАР ИВАН ХРИСТОВ”, ЕТ „БИСЕР БОРИСОВ”, „ВИНАРНА СЕЛАНОВЦИ АХИНОРА” ЕООД, „ШАТО БУРГОЗОНЕ”. На жителите на селото пожелавам  мир, спокойствие, любов и хармония. Да са здрави. Да бъдем задружни, за да постигаме заедно целите си и да превърнем Селановци в още по-добро и хубаво  място за живеене.
2017-10-10 09:22:25