Гости от три държави посетиха Мездра

Гости от три държави посетиха Мездра

Повече от 50 души взеха участие в работна среща по трансграничната инициатива за туризъм “Инициатива ROSEB”. Тя се осъществява между България, Сърбия и Румъния и цели по един интелигентен и приобщаващ начин да повиши устойчивото социално – икономическо развитие, чрез подобряване на туризма и използване на природното и културно наследство на трансграничния регион.

В началото на срещата кметът инж. Генади Събков поздрави гостите и отбеляза, че за екипа на Община Мездра е чест да бъде домакин на форума.

„Туристическият бизнес е труден, но благодатен. Община Мездра прави „първи стъпки“ в тази посока. Надявам се с общи усилия и вашата помощ да направим така, че регионите в България, Сърбия и Румъния да бъдат по-атрактивни и посещавани.

Смятам, че е нормално ние, живеещите на Балканите, да имаме самочувствие на хора, обитаващи зона, в която се е родила цивилизацията. Това ни дава основание за гордост и високо самочувствие и важна причина да каним гости от цял свят да идват при нас.  Пожелавам успех на форума и съм сигурен, че всеки ще намери полезното за своя регион“, каза още инж. Събков.

По време на срещата гостите имаха възможността да гледат документален филм, създаден от общинска администрация, показващ прелестната природа, многобройните забележителности и открити артефакти в Общината. Той ще бъде качен на официалната интернет страница на “Инициатива ROSEB”, за да могат повече хора да научат за богатото природно и културно наследство на Община Мездра и да я посетят.

Гостите представиха проекти по „Инициативата ROSEB“ и възможности за кандидатстване на общините в Дунавския региона по Програма INTERREG 2014-2020.

Сред участниците в срещата бяха проф. Габриел Владуц - президент на Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации (ARoTT), Зоран Милованович - зам.-директор на регионалната агенция за развитие на източна Сърбия /РАРИС/, Драган Новакович - зам.-кмет на община Кладово, Елка Георгиева - заместник областен управител на Видин, Десислава Тодорова - зам.-кмет на Община Видин. Илияна Филипова - директор на ТПП-Враца,  Красимир Кирилов - представител на ТПП – Видин, както и представители на туристически организации от Сърбия.

Визитата на трите делегации в Община Мездра завърши с посещение на АК „Калето“, където кметът и ръководителят на обекта инж. Димитър Павлов запознаха гостите с историята на комплекса и откритите находки. В края на обиколката чуждестранните гости имаха възможност да стрелят с лък и да се насладят на демонстрация на средновековното стенобитно оръдие требучет.
2017-10-08 16:30:35