Подредиха изложба „Оряхово и Солунският фронт”

Подредиха изложба „Оряхово и Солунският фронт”

На 5 октомври в Исторически музей в Оряхово беше открита изложба „Оряхово и Солунският фронт”, посветена на Първата световна война. Експозицията е част от националната програма по повод 100-годишнината от войната. През 2016 г. бяха отбелязани събитията на Добруджанския фронт, а през тази година честванията са посветени на Солунския.

Военните от селищата в община Оряхово са служили предимно в 36-ти пехотен полк, който не воюва на Солунския фронт. Няколко войници умират в Солун, но те са военнопленници. Повечето от загиналите участват в т. нар. Чеганска операция, чиято цел е противодействие на Солунския фронт.

В изложбата са включени данни за 20 загинали и един безследно изчезнал от Община Оряхово. Представени са автентични фотографии, повечето от които са изпращани като картички от фронта. Сред тях вниманието привличат снимките на Кирил Алексиев, Димитър Иванов и Димитър Торбов, на Александър Ставров, който е един от кметовете на Оряхово.

На откриването на изложбата специални гости бяха служители на общинската администрация и ученици от ХІ А клас на СУ „Хр. Ботев” с класната им ръководителка Ваня Лазарова.

 
2017-10-06 10:55:38