В Оряхово отбелязаха Европейските дни на наследството

В Оряхово отбелязаха Европейските дни на наследството

На 29 септември Историческия музей в Оряхово отбеляза т.н. Европейски дни на наследството. Идеята за Европейски дни на наследството възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство. Министърът на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на свободен достъп до културното наследство да бъде приложен и в други страни.

От 1991 г. Европейските дни на наследството са съвместно мероприятие на Съвета на Европа и Европейския съюз. Всяка от 50-те страни-участнички избира своя национална тема и дати на провеждане през месец септември.

България участва активно в Европейските дни на наследството от 1999 г. Музеят в Оряхово се включва от 2008 г. Тази година във връзка с темата „Наследство и природа. Пейзаж от възможности” Исторически музей – Оряхово организира „Екскурзия в миналото”, на която бяха представени резултатите от проведените през 2016 г. археологически разкопки.     Мероприятието беше проведено във фоайето на хотел „Край реката”, в чийто двор през миналата година беше разкрит некропол от Османския период.

В разкопките участваха д-р Евгения Найденова и д-р Деница Петрова от ИМ-Оряхово, научен консултант беше доц. д-р Валери Григоров от Археологическия институт при БАН, а костите проучиха Надежда Атанасова-Тимева и Мария Христова от Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН. По време на проучването бяха разкрити три гроба – на мъж, на дете и на жена. Беше установено наличие на пласт с антична керамика, който е бил привнесен от близо селище. Под гробовете бяха намерени разрушения от зид и останки от яма от Ранножелязната епоха.

Събитието уважиха служители от общинската администрация – Оряхово и граждани.
2017-09-29 14:12:55