8-метров паметник издигнаха и осветиха в Кален

8-метров паметник издигнаха и осветиха в Кален

Осветиха кръста-слънце, който преди месец беше издигнат в мездренското село Кален, за да закриля  жителите и туристите в населеното място. Църковният ритуал беше извършен от секретаря на Врачанската Св. Митрополия отец Николай Костадинов. Той благослови кръста и местността около него и призова присъстващите , когато гледат този кръст, да си спомнят за Спасителното дело на Исус Христос. 

Ритуалът събра млади и стари, които с възхищение се наслаждаваха на майсторското дело на Въто Цолов. Кметът на Мездра инж. Генади Събков отбеляза, че освещаването на кръста е голям духовен празник за хората в цялата община. 

„Този духовен празник го сътвори  Въто, защото това е трети подобен обект, който той прави на територията на селото след паметника и параклиса. Поклон пред неговите златни ръце и пред енергията, която има.“, каза още инж. Събков. 

На освещаването присъстваха още ръководителят на Катедра „Рисуване и моделиране” в Университета по архитектура, строителство и геодезия -доц. Владимир Игнатов, близки и роднини на майстора-каменоделец, сред които и 10-годишният му внук Александър. 

Кръст на живота, определен от автора му като кръст- слънце е висок 7,5 метра. Изработен е от метал и се издига на връх Гроздев камък. 

Със съдействието на Община Мездра пространството около кръста ще бъде облагородено. Вече са монтирани пейки и маси за посетителите. Община Мездра ще търси възможност за поставяне и на осветление на кръста, за да може той да предизвиква възхищението на местните хора и туристите и през тъмната част на денонощието.

 
2017-09-25 09:29:48