Остров с амбиции да стане туристически център

Остров с амбиции да стане туристически център

Кметът на китното крайдунавско село Остров има огромното желание да превърне населеното място в развиваща се туристическа дестинация. Как се развива и какви са проблемите, разказа в интервю за „Враца днес“ Ирена Станкулова.


Г-жо Станкулова, как се развива село Остров, кое е новото и различното при вас тази година?

Работим активно по няколко проекта. Най-атрактивният от тях е свързан с изграждането на беседка за отдих и детска площадка на пристанището в село Остров. Средствата са в размер на 9 442 лв. и са отпуснати по ПУДООС. Дофинансирането по проекта е в размер на 15 000 лв. Дейностите вече са на финален етап. Съвсем скоро около готовата вече беседка ще поставим парапети и предстои монтирането на ограда около новоизградената площадка. Поставяме и осветление в района, както и на различни места в селото. Имаме огромното желание да развием Остров като атрактивна дестинация за туристи. При нас е много красиво. Иска ми се да изградим един ден къмпинг, който да предоставя нормални условия на хората, желаещите да почиват край река Дунав.

По какви други проекти работите в момента?

Имаме още 3 проекта. Единият от тях е „Да пазим и предаваме традициите в Остров“. Обвързали сме го с честването на Атанасовден, който винаги сме отбелязвали с жителите на селото. Тогава тук се прави фестивал на рибата и рибаря.  Друг проект, по който работим е „Млад изследовател на природата“. Той се реализира в ДГ „Слънце“. Със средствата по него, съфинансиране от наша страна и доброволен труд ще свършим много работа. Ще подновим и люлките в двора на детското заведение. Те са ни дарение от депутата Красен Кръстев.

Третият проект, по който работим и с който определено можем да се похвалим, е свързан с обособяването на стая за репетиция на местната танцова формация. Тя ще се намира в читалището. С отпуснатите средства ще направим ремонт на помещението, ще поставим и климатик, защото сградата е неотопляема през зимните месеци. По този начин ще осигурим комфорта на танцьорите.

Развива ли се читалищната дейност в Остров?

Да, мога да кажа, че тук сме много дейни. В сградата на читалището от няколко години има етно стая, в която са подредени стари и много ценни предмети от миналото. В нея се усеща духът от времето на нашите деди. Показали сме и част от носиите, които са толкова красиви и всеки трябва да види и да бъде горд с фолклора ни. Проблем за нас обаче остава необходимостта от спешен ремонт на сградата на Народно читалище „Развитие-1903“. Има течове в стаите, което е сериозен проблем за нас, но ще продължим да търсим варианти за неговото разрешаване. Хубавото е, че макар и рядко се намират дарители. Един от тях е Красимир Аврамов. Той дава от собствения си джоб средства, с които е ремонтирано частично фоайето на читалището. Друг дарител на Остров е Симеон Томов. Той ни е обещал, че ще закупи нова камбана за местната църква.

Какви са проблемите, които срещате като кмет на Остров?

Едни от най-големите изпитания тук за хората са безработицата и многото кражби. Те са често явление и за съжаление повечето от тях остават неразкрити. Тук къщи имат чужденци и софиянци, понякога и от тях получавам сигнали, че домовете им са ограбени. Ще работим в тази посока, но ни е нужно и съдействие от полицията, която трябва по-често да патрулира в нашето село. Вече провеждаме срещи с хората и представители на охранителна фирма, която има желание да пази домовете на хората на сравнително ниска цена. Друго предизвикателство пред мен е това, че тук имаме и хора в тежко психическо състояние, за които няма кой да полага грижи.

Какви са вашите амбиции и идеи, които искате един ден да бъдат реализирани?

„Много ми се иска да привлечем тук бизнесмени. В селото има много кадърни, но безработни шивачки. В Остров има подходяща инфраструктура, че дори и сграда, в която човек с бизнес нюх и възможности би могъл успешно да реализира своя бизнес. Това ще допринесе и за намаляване на проблема с безработицата, защото повечето от хората тук са без препитание.

Как ще отбележите събора на селото?

Подготвили сме богата празнична програма. Утре от 18:30 ч. на площада пред читалището ще има изпълнения на ТГ „Релакс“ от село Остров и ТК „Шарения“-Хърлец. Специално за събитието сме поканили популярната народна певица Ангелина Милева. В края на програмата ще зарадваме жителите и гостите на Остров с пищна, празнична заря.

Какво ще пожелаете на жителите на селото?

Да бъдат здрави, да посрещнат своите гости и да се веселят. Другото, което искам да заявя категорично, е това, че тук съм се родила, тук ще остана и ще мисля за бъдещето на Остров!

 

Интервю на Силвия СИМЕОНОВА


1
2


2017-09-23 09:54:51