Майстор-дърворезбар реди изложба в АК „Калето“

 Майстор-дърворезбар реди изложба в АК „Калето“

Първата изложба на уникалния майстор на произведения от дърво Тихомир Николов ще бъде подредена в АК “Калето“. Тя ще бъде официално открита от кмета на община Мездра Генади Събков на 26 септември от 10.30 часа. В една от залите на най-известния туристически обект в региона ще бъдат изложени над 20 авторски произведения на 48-годишния майстор от Мездра. Експонатите ще останат в АК „Калето“ до края на годината, за да могат повече хора да се запознаят с таланта на Тихомир Николов и да има възможност той да получи повече поръчки от клиенти.

Тихомир Николов е глухоням по рождение. Завършил е средното си образование в Средно Специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р. Ст. Белинов“ в Пловдив. От 1989г. до 2008 г. Тихомир работил в цех „Дърворезба“ в завод в гр. Тетевен. След оптимизация на персонала мъжът остава без работа. Женен е, като съпругата му Надежда също е глухоняма и безработна. От време на време семейството живее в Тетевен при майката и бащата на съпругата, които гледат животни и им помагат финансово.

Случаят на Тихомир „достига“ до община Мездра благодарение на съседката му Нина Димитрова. Тя потърси съдействие от Димитър Павлов, ръководител на АК „Калето“ за популяризиране таланта на Тихомир. След оказана подкрепа от Община Мездра той започна да получава поръчки. Помощта на общинска администрация към твореца продължава с организирането на изложба.

Всеки, който би желал Тихомир да изработи уникално изделие от дърворезба за него, може да направи поръчка чрез съседката му Нина Димитрова на телефон 0893 38 24 54.
2017-09-21 14:39:04