Гърне с древни сребърни монети откриха в Мездра

Гърне с древни сребърни монети откриха в Мездра

Керамично гърне със сребърни  монети е открито при изкореняването на плодно дърво в Мездра, намиращо се на ул. “Александър Стамболийски № 99”, съобщиха днес от общинската администрация. 184 монети са предадени на регионалния исторически музей във Враца и предстои Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече яснота за културно-историческата стойност на находката.

Откритието на имането дошло след граждански сигнал за На 17 август в Община Мездра е постъпило заявление с вх.№ 94-В-452 с искане за премахване на дървото. Предствавител на отдел „Екология” към Дирекция „Устройство на територията” е извършил проверка. Констатирано е, че на посочения адрес, собственост на Петя и Нели Кръстеви, има засадено плодно дърво (джанка) на видима възраст 70 години и височина 7-8 метра. Същото е на обща граница с имот на зaявителя Венелин Цолов до изградена прозирна ограда.

При изпълнение на предписанието собствениците на имота отрязали плодното дърво. В корените му обаче открили керамично гърне със сребърни монети. 

"В момента находката се обработва и почиства в лабораторни условия. Съгласно протокола, едва след като излязат официалните документи от министерството, можем да дадем коректна информация за датировката и характера на монетите. Дотогава те не могат да се снимат", коментира директорът на врачанския музей Георги Ганецовски. Той обеща до дни да разкаже подробно историята на откритите монети. 

 

снимката на монетите е илюстративна
2017-09-13 13:51:27