Мездра отбеляза Съединението на България - 6-ти септември

Мездра отбеляза Съединението на България - 6-ти септември

Десетки жители и гости на Община Мездра отбелязаха днес Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Млади и стари се събраха на централния площад „България“, за да се насладят на тържественото отбелязване на празника.

В началото на програмата Светла Дамяновска, гл. експерт „Култура и художествена галерия“ припомни исторически факти за паметната дата.

Под звуците на Химна на Република България кметът на Община Мездра инж. Генади Събков издигна националния флаг. В словото си инж. Събков отбеляза, че в учебниците по история са описани причините и действията, довели до провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6-ти септември 1885г., а различни специалисти са оценявали значимостта му. Кметът акцентира върху емоционално въздействие на тази дата, цитирайки Патриарха на българската литература Иван Вазов:

„ … При всичките премеждливи и дълбоки потреси, които революцията довлече за България, тя има в своите първи часове , в първите си два aкта: провъзгласяване на Съединението и Сръбската война - благодетелно деяние върху морала на българския народ. Тя подигна духа му, пробуди чувството на народната му гордост, внуши му доверие в силите му…Тия две събития (ний не се докосваме до тяхното политическо-икономическо значение) имаха действието на освежителна буря върху душата на българския народ. И България усети в гърдите си закипяването на най-благородната кръв; нейните застоели нравствени и физически сили найдоха изведнаж широко поле да се развъртят; България се почувства млада, жилава, идейна, способна пак за великите саможертвувания. Ентусиазмът, чувство величествено и възродително, непознато в настоящия си вид от седем години на българското сърце, сега го възпламени, подмлади и направи да тупа със стихийна мощ. Тоя живителен лъх от бодрост и вяра се докосна до всичко, проникна във всичките пластове, вля своята освежающа струя във всичките кътове на народната душа и я възвиси до величието на съдбоносните събития.“, е написал във вестник „Нова земя“ Иван Вазов.

В словото си кметът на Община Мездра припомни, че „ именно ние, потомците на поборниците, които воюваха за българската свобода, рамо до рамо с братята руси и ратуваха за съединение на раздробената от Берлинския конгрес българска държава“ , трябва да осъзнаем важността на тази дата и това колко е важно да се радваме и да ценим днешната скъпоценна свобода и да живеем с достойнство на свещената българска земя. Да помним делото на предците си в знак на признателност и да отстояваме не само с идеи, но и на дело българщината, защото единствено тя ни идентифицира пред лицето на Европа и света.

Тържеството за отбелязване на Съединението завърши с изпълнения на 11-годишната Елена Митова и Представителен танцов ансамбъл „Мездра“.
2017-09-06 21:07:28