Юбилеен фестивал „Типченица пее” – 2017 събира над 200 самодейци

Юбилеен фестивал „Типченица пее” – 2017  събира над 200 самодейци

Десетото юбилейно издание на уникалния по рода си фолклорен фестивал „Типченица пее” 2017 ще се проведе на 2 септември в населеното място. Целта на проявата е да  съхранява,  популяризира и предава на поколенията българското фолклорно наследство. Да  подтиква  към  издирване, съхраняване  и  разпространение  на  фолклора  е да представя ежегодно пред гражданите и гостите на село Типченица  културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България.

Фестивалът тази година ще има представителен характер. Заявили желание да се включат в тазгодишното издание са подали 250 самодейци -  от общините  Мездра, Враца, Лом, Хайредин, Борован, Георги Дамяново, Берковица, Криводол , Ботевград, и Роман.  На сцената ще се изяви женски народен хор „Типченски майки” с художествен ръководител Любомир Гешковски.

Фестивалът ще приключи с празничен концерт с участието на ансамбъл „Мездра” с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов , театрална трупа „ТЕМП” при младежки дом Враца , с ръководител Георги Врабчев  и правнука на майстора на родопската каба гайда Дафо Трендафилов – Манол Ташков от смолянското село Гела и на народната певица Гергана Чолакова.

 
2017-08-30 15:39:18