Криводол празнува с нова визия за бъдещето  

Криводол празнува с нова визия за бъдещето   

Около нова визия за бъдещето, базирана на традициите и културните корени, се обединиха управляващите в Криводол навръх празника на града. В словата си днес както кметът Петър Данчев, така и председателят на общинския съвет Петър Комитски, пожелаха единение на гражданите в проблемите и радостите на родния край.

„Трябва да сме заедно, да се опираме на традициите, културата и миналото си. Така, познавайки силата си, ще гледаме напред към европейското бъдеще на града и общината ни“, каза на откриването на тържествената сесия Комитски. Той благодари на кметския екип и съветниците за общата им работа в услуга на Криводол и приветства официалните гости на празника. Сред тях бяха Врачанският митрополит Григорий, който отслужи водосвет за здраве на населението, кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев, представители на Областна администрация – Враца и на китайското посолство у нас. Присъстваха също зам.-кмета на общината Диана Милетиева, общински съветници и общественици.

„Честити сме с гости като вас. Нека се виждаме само по хубави поводи. Уверен съм, че ни чакат все по-светли дни“, заяви кметът Петър Данчев. На тържествената сесия той удостои с почетни грамоти кметовете на селата Краводер – Илия Перчинков и на Градешница – Магдалин Сълков. И на двамата отличията се връчиха за особени заслуги към местното самоуправление. Перчинков прие наградата като символ на приемственост и си спомни годините, в които е бил първият председател на общинският съвет в Криводол и е разписал решението за обвяването на 29 август за празник на града. Вторият лауреат – Магдалин Сълков, не успя да уважи награждаването поради лични причини.

Преди тържествената сесия се състоя тържество на площада пред читалище „Н.Й. Вапцаров“. Деца и възрастни от танцовите, вокални и инструментални формации в града блеснаха с майсторство и вдигнаха настроението на десетките празнуващи на площада. Церемонията завърши с водосвет и тържествено издигане знамето на Криводол. Малко по-късно във фоайето на читалището паралелно бяха открити две уникални изложби – на дейните творци от региона, които представиха картини и скулптури, и атрактивна експозиция от детски рисувани икони и стъклопис, дело на децата от училището в Ракево. Културните прояви събраха десетки почитатели на изкуството.

Довечера празничната програма ще продължи с концерт на трио „Тенорите“ в салона на читалището. Планираните за днес огнено шоу и нестинарски танци пък се отложиха поради лоши атмосферни условия.

 

Повече за празника на Криводол четете в петъчния брой на „Враца днес“.
2017-08-29 14:25:08