Над 400 участници събра “Белокаменица” в Царевец

Над 400 участници събра “Белокаменица” в Царевец

За втора поредна година Царевец бе домакин на националния фолклорен събор „Белокаменица“. С патриотично развети български знамена от всяка къща и слънчево време посрещна селото своите гости от близо и далеч. За първа година бяха засадени дървета в своеобразната алея на фестивала между пощата и пенсионерския клуб в селото. След това участниците дефилираха на главната улица на селото, а атракция преди началото му бе почетната обиколка на Мото клуб „Велика България“, чийто мощни возила огласиха с рева си Царевец. По време на изпълненията бяха връчени и нашивките на двама нови членове на клуба- Петър Петров и Мирослав Петров от Враца. То се проведе на уникалния паметник на загиналите във войните от селото.

Над 400 участници от цяла България се включиха с изпълнения на народни песни и танци. Тази година фестивалът е с конкурсен характер. Авторитетното жури бе в състав-  председател  народният певец Венцислав Пенев, а членове са Мирослав Аспарухов, общински съветник и художествен ръководител на Представителен танцов ансамбъл „Мездра“ и Валентин Вълчев, председател на НЧ “Просвета-1925“-Мездра. Празничната програма бе открита от кмета на селото Маргарита Петкова. В словото си тя отбеляза, че тази година във фестивала участват над 400 самодейци от цялата страна.

„Неслучайно избрахме фестивалът да се провежда в Деня на голяма Богородица /по стар стил/ и Празника на каменоделеца, защото заедно с ритмите на българското народно творчество показваме и красотата на един от най-добре развитите занаяти в с. Царевец, а именно добиването и обработването на прочутия в цял свят врачански камък“, каза Маргарита Петкова и благодари на многобройните спонсори на културното събитие. „Организираме този фестивал, защото Царевец си заслужава да бъде видян, поне заради три причини- уникалната си природа, талантливите си хора и богатата си история. За да продължим делото на нашите предци и с него да оставим хубав спомен за бъдните поколения“, подчерта кметицата на селото в словото си.

Първи в празничната програма се изявиха певческа група „Белокаменица“ от с. Царевец и местните самодейци. Проявата продължи до късно, а журито награди най-добрите.

При индивидуалните изпълнители победи талантливата малка певица от Царевец Ния Петкова. Второто място разделиха Никола Цолов от с. Дъбене, Пловдивско и Йоанна Миланова от София, а трета стана Калинка Костадинова от Добролево. При дуетите спечелиха Цеца Йончева и Сава Михайлова от Малорад. При народните хорове първенци са Певческа група „Българка“ от Борован, следвана от групите от Копиловци и Спанчевци. За майсторско изпълнение на народни хора бяха отличени домакините от клуб „Свирец Игралец“ с художествен ръководител Йоанна Аспарухова и танцова формация „На мегдана“- София. При танцовите състави първи станаха младите танцьори „Сухаченци“ от с. Сухаче, община Червен бряг. Победителите получиха оригинални плакети с цветна гравюра върху врачански камък и грамоти.

Поздравителни концерти към всички участници и многобройната публика изнесоха обичаната певица Гуна Иванова и председателят на конкурсното жури Венцислав Пенев. Голямо царевчанско хоро изпълни площада под звуците на Новаченската музика, а пищна заря украси нощното небе като кулминация на фестивала.

Второто издание на фестивала „Белокаменица“ очарова участници и публика и със сигурност събитието ще се наложи в календара на фолклорните прояви не само в област Враца, но и в Северна България.

 

Иво ЙОРДАНОВ
2017-08-29 10:43:46