Жител на Мездра вае уникати от дърво

Жител на Мездра вае уникати от дърво

-годишен жител на Мездра, който изработва уникални изделия от дърво, няма работа от почти десетилетие. Тихомир Николов е глухоням по рождение. Завършил е средното си образование в Средно Специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р. Ст. Белинов“ в Пловдив. От 1989г. до 2008 г. Тихомир работил в цех „Дърворезба“ в завод в гр. Тетевен. След оптимизация на персонала мъжът остава без работа. И така до ден днешен.

Тихомир е женен. Съпругата му Надежда също е глухоняма и също безработна. От време на време семейството живее в Тетевен при бабата и дядото на съпругата, които гледат животни и им помагат финансово.

Семейство Николови имат две деца - момче и момиче, които са напълно здрави. Момчето изучава информатика в Русенски университет „Ангел Кънчев“, а момичето следва в Пловдив.

Случаят на Тихомир „достига“ до община Мездра благодарение на съседката му Нина Димитрова. Тя потърси съдействие от инж. Димитър Павлов, ръководител на АК „Калето“ за популяризиране таланта на Тихомир.

„Познавам Тихомир повече от 20 години. Съседи сме в бл. № 5 в Мездра. След като започнаха дейностите по саниране на блока, с него се виждаме по-често и в хода на разговорите разбрах, че въпреки таланта, който има, от години се намира в сложно финансово положение. Изработва прекрасни неща - икони, картини. Може да направи всичко, което клиентът пожелае от дърво, но за съжаление трудно пласира сътвореното. Ако рядко се намери купувач, то той дава по-малко средства от вложеното за изработка. Не са малко и случаите, в които Тихомир давал експонати на познати, за да му съдействат за намиране на клиенти, но изделията така не били закупувани, нито пък връщани.

Спонтанно се зароди идеята да потърся съдействие от инж. Павлов, за да може повече хора да узнаят какви уникални изделия от дърво изработва Тихомир.“, разказа Нина Димитрова.

„Мога да изработя всичко, което клиент пожелае. Ако някой ми предостави снимка или картина на любим човек, мога да я олицетворя върху дърво. Работя предимно с орех и липа, но изцяло се съобразявам с желанията на клиента за форми, материал и т.н.“, добави Тихомир Николов.

Мъжът е изключително добродушен и притеснителен. Чувства известно неудобство от това, че съседката му популяризира таланта му. Благодарен е, но държи да се знае, че не желае да предизвиква хорското съчувствие, а само да се знае какво умее и да получава поръчки от клиенти.

„Нашата работа като служители на Община Мездра е постоянно да помагаме и когато има хора, които са невероятни таланти да намерим начин да ги популяризираме. След като Нина ми се обади и ми разказа за Тихомир, веднага ми хрумна, че можем да направим изложба от негови експонати в АК „Калето“. Предварително благодаря на хората и медиите, които ще популяризират таланта на Тихомир.“, каза инж. Димитър Павлов.

Изложбата с произведения на даровития жител на Мездра ще бъде открита в Арт центъра на АК „Калето“ през септември. 

Всеки, който би желал Тихомир да изработи уникално изделие от дърворезба за него, може да направи чрез съседката му Нина Димитрова на телефон 0893 38 24 54.

 
2017-08-22 10:12:03