Ути награди рибни деликатеси на Дунавския бряг

Ути награди рибни деликатеси на Дунавския бряг

За четвърта година почитателите на рибата се събраха на красивия завой на Дунава на пристанището в с. Остров. Поредното издание на фестивала на рибата и рибаря тази година беше посветено на дунавската мряна. Цяла нощ бяха прекарали над фурните майсторките от всички села, за да подредят рано красивите маси с рибни деликатеси. Освен всички селища от община Оряхово, тази година своя успешен дебют на фестивала направиха читалищата в с. Оходен, община Враца, с. Алтимир, община Бяла Слатина и с. Крушовене от община Долна Митрополия.

За трети път водещ на празника бе любимецът на всички домакини Ути Бъчваров. Неподражаемият му хумор направи представянето на всички рибни специалитети незабравимо. А лютата ракия от тиква с мезе от пресни тиквички с орехи, направо плени голямото му сърце.

По традиция журито, в което освен Ути участваха още кметът на община Оряхово Росен Добрев, адвокат Станислав Тонов, бизнесмена Цветан Андреев и кметицата на Остров Ирена Стакулова, трябваше да класира кулинарните шедьоври. Наградите за най-оригинални рибни ястия отидоха за ориза с малки рибки от река Скът на читалището в Алтимир, уникалният рибник, дело на майсторката Роза Лунголова от с. Крушовене, която Ути закле да пази рецептата непроменена, за да не я побългарим. Красиво декорираните ястия на майсторките от Оходен заслужиха признанието на журито, а призът грабна рибената торта с малки рибки на Маргета Маринова и ракията от тикви. Специалното признание на Ути Бъчваров получи и мряната на пара с два соса, дело на Блага Димитрова от Горни Вадин, която е част от най-модерните здравословни тенденции в приготвянето на риба във висшата кулинария.

Призът за най-вкусно ястие отиде при домакините от Остров за тиквички с орехи и за баница с грозде, а специалната награда за дунавски кулинарен фюжън грабна Димитър Кюлев от Галово за пълнена мряна с одеялце от тесто. Отличието за най-хубава трапеза, подредена със закачка отиде при читалище „Надежда“- Оряхово.

Специално внимание заслужават и участниците от неформална група „Искра“, в която участват три поколения островчани, които освен рибни ястия, бяха подредили и маса със сувенири, като събраните средства ще отидат за изграждането на зала в читалището.

Не по-малко интересно беше състезанието по приготвяне на риба. В него взеха участие три отбора- „Златните рибки“ от Оходен, „Оряховски шаран“ от читалище „Надежда“ и международния тим „ARRIBA“. Той беше съставен от три чужденки, които са избрали с. Остров за своя втори дом. Дамите от Белгия, Шотландия и Филипините сътвориха и изискан рибен специалитет с модерна идея за сервиране, достоен за всеки рибен ресторант по света.

Сред гостите на празника бяха депутатите Красен Кръстев и Ралица Добрева, общински съветници и кметове на села. Оригиналната проява уважиха ексдепутатите Никола Николов и Красимир Каменов, както и писателят Захари Карабашлиев. „Особено се радвам, че традициите ни са живи и благодаря на всички вас, скъпи участници, без които този празник не би бил възможен. Особено се радвам, че тук има много деца, които ще закърмим с любов към Дунава и към специалитетите на баби и майки“, заяви кметът на Остров Ирена Станкулова. Специална благодарност към рибарите отправи Анелия Бенкина от местното читалище.

За веселбата се погрижиха талантливите певци и танцьори от читалищата в Борован и Хайредин.   И ако рибните деликатеси свършиха за миг, то доброто настроение и многото наздравици продължиха до късно на красивия дунавски бряг. Което е доказателство, че празникът на рибата в Остров ще го има…докато има риба в Дунава и сръчни рибари, които да я ловят.

Иво ЙОРДАНОВ

  

 


sn.1
sn.2
sn.3
sn.4


2017-07-29 16:53:47