Деца се запознаха с историята на „Стара Мездра“

Деца се запознаха с историята на „Стара Мездра“

Деца от Мездра се включиха в реална краеведска разходка из родния си град. Инициативата бе част от разнообразните дейности, осъществявани от екипа на НЧ „Просвета-1925“  в обхвата на традиционното „Забавно лято в библиотеката".

На 27 юли 2017 г. в Деня за изява на доброволци на библиотеката се включи секретарят на местното читалище Валентина Цекова с атрактивната си идея да направи реална краеведска разходка с участниците.

Целта бе да се разкаже историята на най-старите сгради, като се акцентира на началото на стопанското-икономическо развитие на Мездра през XIX-ти и XX-ти век.

Историческото пътешествие започна от центъра на града. Първият обект, с който се запознаха децата бе ж.п. гарата. Валентина Цекова увлекателно пренесе малчуганите в края на XIX-ти век и разказа за строителството на жп линията София-Роман, за строителството на гара Мездра, за старата постройка и за нейното откриване.

След това децата научиха за засаждането на кестеновата алея, за старите сгради по ул."Хр.Ботев", като извървяха цялата улица до края, за да видят и научат как се е развивала Мездра.

Голям интерес и внимание се отдели на създаването на фабриката на Балабанов-"Бахава", както и на създадените по-късно текстилна и бирена фабрики.

Инициативата „Забавно лято в библиотеката“ се реализира за четвърта поредна година. Разнообразните занимания през 2017-та стартираха в началото на месец юли и ще продължат до края на август.

 
2017-07-28 11:54:20