Служители на АЕЦ „Козлодуй“ вдигат пилон със знамена в Ботев парк

Служители на АЕЦ „Козлодуй“ вдигат пилон със знамена в Ботев парк

Трима граждани, работещи в атомната електроцентрала, стартираха кампания за изграждане на два 15-метрови пилона, които да се монтират в Ботев парк и на които да се веят българският трикольор и ботевското знаме. Мястото, на което може да се монтират, е точно късчето земя, където Ботев и неговата чета са се клели. Акцията е по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България. 
Идеята на инициаторите е до края на настоящата година пилоните да бъдат монтирани. Общата стойност, която е нужна за изработката, доставката и монтажа, е 8 000 лева. За целта бе проведена едномесечна кампания в АЕЦ „Козлодуй” чрез кутии. Подобни урни бяха поставени в музея (в Ботев парк) и в Община Козлодуй. Към началото на юли месец събраната сума е 1 600 лева. Само в музея „Новата станция на България” са събрани 500 лева, в кутията в Общината 200 лева, 300 лева е дарил фен клубът на ЦСКА в Козлодуй „Червена чета Радецки”, 100 лева са събрани от клуб BMW Козлодуй, 100 лева - дарени от OFF ROAD Козлодуй, а останалите са от дарения на работещи в атомната електроцентрала. 
Инициативата е подкрепена от ЖенСъвет към АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, WiN България, Младежки парламент към Община Козлодуй и фен клуб на ЦСКА “Червена чета Радецки”, гр. Козлодуй. 
В началото на юли, на заседание на общинския съвет, бяха връчени писма на всички съветници с призив да се включат в благородната кауза. Писма са изпратени до народните представители отрегиона, както и до някои от председателите на политическите партии в Народното събрание. 
Инициаторите очакват до края на настоящата година, средствата да бъдат събрани и пилоните със знамената да бъдат монтирани в Ботев парк.
2017-07-17 14:52:54