Шест града се вдигат на национален протест

Шест града се вдигат на национален протест

На национален протест се вдигат шест града в страната. Проявата ще бъде под наслов „Да спрем убийствата на пътя!”. На 19 юли в 17.30 часа близки и приятели на стотиците жертви на пътно-транспортни произшествия ще излязат заедно на знакови места в Мездра, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, за да кажат "НЕ" на войната по пътищата.

В Мездра протестът срещу войната на пътя ще се състои на 19 юли (сряда) от 17:30 часа на входа на града откъм Ботевград, на отбивката за градския стадион преди моста над река Искър.

Организатори на протеста са Румяна Чобанова и Наталия Ахчийска, съпруги на 44-годишния Иван Димитров от Елин Пелин и на 26-годишния Йото Ахчийски от Мездра, които загинаха при жестока катастрофа на 17 април тази година на автомагистрала "Хемус" край Жерково.

"В България пътната безопасност е колективна безотговорност. Ние искаме тя да стане персонална отговорност!“, призовават организаторите на протеста срещу убийствата на пътя, с който ще бъде почетена и паметта на загиналите при пътно­транспортни произшествия.

Датата на националния протест - 19 юли, не е избрана случайно. Тогава е рожденият ден на Иван Димитров - един от двамата загинали при катастрофата край Жерково, който другата сряда щеше да навърши 45 години.

Организаторите на протеста призовават всички, които имат отношение към проблема и желаят да изразят своята гражданска позиция да се включат в инициативите в шестте града на страната. "Нека покажем, че сме силни и не сме безразлични! Нека покажем, че не искаме да сме следващите жертви на войната по пътищата! Заедно можем, заедно сме силни!”, апелират Наталия и Румяна.
2017-07-14 11:26:06