Празник на народната носия събра стотици в Остров

Празник на народната носия събра стотици в Остров

Китното крайдунавско село Остров отбеляза за 35-и път традиционния празник на народната носия под надслов „Атанасовден”.  Тази традиция се свързва с факта, че както гласи поверието „вече сме среди лето”, тъй като св. Атанас е наричан още Жътвар, а „Атанасовден” е наречен още летен празник, свързан с началото на жътвата. Поради това се вярва, че на този ден светецът облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като „лятото вече се е преполовило”.

Празничните прояви по случай празника бяха организирани под патронажа на кметът на селото Ирена Станкулова и колектива на Народно читалище „Развитие 1903”.  Участници и гости се стекоха от близо и далеч, за да се насладят на красотата на българската народната носия, изработена с много любов и майсторство от нашите предци и съхранена за идните поколения.

Сред официалните гости бяха  кметове на села от общината , както и представители на администрацията в Оряхово. 

В музикалната програма участие взеха 97 участници от различни танцови състави и певчески групи. По традиция гости и жители на селото се насладиха и на кулинарните умения, представени от участниците в традиционната изложба на автентични национални ястия от местния регион. Тя бе живото доказателство за невероятното умение да се съхраняват готварските рецепти на нашите баби, както и да бъдат претворявани в различни съвременни кулинарни шедьоври.

Изключително интересна бе и демонстрацията на месене на хляб в новосъздадената по проект на сдружението с нетърговска цел „Първи юни” етно – стая, която представлява уюта на селския дом от началото на миналия век. В демонстрацията взеха участие участници от Неформална  гражданска група „Искра”  към сдружението, които освен че демонстрираха месенето на хляб, бяха подготвили и жътварска трапеза, която представиха пред всички гости и присъстващи, а в дефилето на носии показаха експонати от кюстендилския, родопския, шопския и тракийския край, закупени по проект „Да пазим и предаваме традициите в с.Остров”.

И гостите, и участниците получиха подаръци, подготвени от читалищните работници от уважение и за спомен от празника.

След празника в Храм „Св. Троица” бе отслужена и литургия от Отец Валери за спорна и високодобивна жътва.

 
2017-07-06 11:31:05