Язовирът в Долна Кремена прелива

Язовирът в Долна Кремена прелива

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков свика кризисен за изясняване обстановката в резултат на обилните валежи и предприемане на спешни мерки за справяне с последиците. Ситуацията в града и населените места докладваха гл. инсп. Васил Иванов-началник на РС “ПБЗН“-Мездра, д-р Илиана Михайлова- дир. на МБАЛ-Мездра, Христина Александрова-офис-мениджър на пощенската станция в града, Николай Несторов-директор на ОП “Чистота“,  Добромир Александров – гл. експерт „ Сигурност – ОМП“, Севдалина Джамбазка-гл. секретар на Община Мездра.

Към момента не са подавани сигнали на дежурния по съвет за наводнени сгради на територията на общината. Няма проблеми с ел. захранването в селата, единствено в с.Лик има прекъсвания. Продължава обновяването на информацията от кметовете на всички села за обстановката по райони.

Мобилна група специалисти проверява нивата на водните обекти в Общината. Към момента язовира в с.Долна Кремена прелива с 5 см. над преливника. Обемът на съоръжението се изпуска през кран и няма опасност за разлив на вода. Язовирът в Крапец има нужния обем да поеме още голямо количество вода.

Около 08.30 ч. днес малката река в с. Ребърково е била излязла от коритото си в района на вливането й в р. Искър. Няма опасност от наводнения в района. Към момента положението е нормално. Въпреки това ще се провери дали има възможност да влезе багер, който да почисти коритото, за да не се създават по-нататъшни проблеми.

Обемът на р. Боденска бара  е близък до максималния- има един метър до стената. Започнало е пълнене на чували с пясък за изграждане на превантивна дига.

От тази сутрин шахтите в града са почиствани три пъти, като обходът им продължава и в момента и където е необходимо, служители на ОП“Чистота“ извършват последващи действия. Шахтите около кръговото движение до Автогарата в града няколко пъти са отпушвани, мястото се оказва водосбор от целия град. Търси се решение как да се спре притокът на вода от високите точки на Мездра към мястото.

Създадена е организация за измерване на нивата на терена при разклона за Хемус-М и посока ВиК, тъй като там няма как да се оттече водата и се получава завиряване. Проблем се оказва линията, която  пречи и водата не може да се оттича към р. Искър.  Обстойно ще бъде инспектиран и пътят към бирената фабрика в града.

Създадена е организация с КАТ-Мездра и е затворен паркингът пред хотел “Родина“, за да могат да бъдат почистени прилежащите шахти.

Кметът разпореди активно почистване на всички шахти и завирени терени. Инж. Събков поиска и обследване на канализацията в Мездра с камера на ВиК-Враца, тъй като канализацията на много места не може да поеме или връща водни влязлото количество вода.

Кметът инж. Събков поиска и да се обозначат всички неотстранени аварии на ВиК, там където има отстранени и въпреки това има пропадане, също да бъдат докладвани.

Директорът на МБАЛ д-р Илияна Михайлов призова, ако има пострадали хората, своевременно да се сигнализира на тел.112. Медикът поясни, че  има създадена организация  и при необходимост здравното заведение има възможност да поемат допълнително пациенти.

На тел. 0885 695 504 (дежурен по съвет), гражданите могат да подават сигнали, при проблеми с електрозахранването или наводнения.
2017-07-03 11:18:29