Откриха римска монета в първия ден от разкопките на АК “Калето“

Откриха римска монета в първия ден от разкопките на АК “Калето“

Древна римска монета бе открита още в първия ден от тазгодишните археологически разкопки в АК “Калето“. Днес, докато археолозите от Националния археологически институт с музеи при Българската академия на науките подготвяли терена за работа, се натъкнали на монета от последната четвърт на IV в. на Император Валентинян-364-375г.

“Монетата се намираше на повърхността на земния пласт. Вероятно обилните валежи вчера са допринесли за това.“, поясни доц. Сергей Торбатов, ръководител на разкопките.

Той бе категоричен, че за изключително богат на находки обект като „Калето“, това е нещо нормално. Всяка година по време на археологическите дейности в комплекса, специалистите откриват различни уникати.

Проучванията на АК “Калето“ стартират през 2005 г. От тогава, всяка година във времеви интервали с различна продължителност, археолозите обогатяват познанията за обекта. Целта им е да приключат изцяло с проучванията на малката все още неразкопана част от крепостта, която се разпростира на площ от около 300 кв.м.

„Разкопките в обекта са подновени през 2014 г. От тогава са и разчистените части от помещения. Нашето намерение е да продължим тяхното проучване, да изчерпим пластовете от античната епоха, с което да предоставим възможност на археологът Георги Ганецовски да продължи проучването на праисторическия пласт. Той е много интересен, но се намира на голяма дълбочина.“, поясни доц. Торбатов.

За началото на археологическите разкопки в АК “Калето“ пристигна и директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски.

Тази година проучванията на специалистите от Националния археологически институт с музеи при БАН ще продължат 10 дни.
2017-06-19 22:27:53