Възстановка припомни последната битка на Ботевата чета

Възстановка припомни последната битка на Ботевата чета

Стотици жители и гости на Мездра дойдоха в местността Рашов дол в с.Люти брод, където отбелязаха 141 години от последната битка на Ботевите четници.Програмата, с която бе почетена паметта на героите, бе организирана от кметството и местното читалище „Колката”.

Кметът на с.Люти брод Иван Коцев припомни историческите факти, според които последните гърмежи срещу турското робство са изстреляни от местността Рашов дол. Ботевата чета решава да премине р.Искър при с.Люти брод и оттам да поеме дебрите на Стара планина. С първите лъчи  на утрото на 3-ти юни 1876г. възстаниците, които са близо до природния феномен Ритлите и кошарата смятат все още, че могат да намерят спасителния брод към свободата. След неравен бой загиват 12 четника, начело с Георги Апостолов- един от помощниците на Христо Ботев. Така с горещата си кръв на Рашов дол те отбелязват епилога на Ботевата епопея,завършека на една героична летопис.

Панихида в памет на загиналите четници отслужи свещеноиконом Тома Ангелов.

Женският народен хор към „НЧ Колката”-с. Люти брод с музикален ръководител Кръстьо Стефанов и младежи  от населеното място възпяха подвига на падалите за свободата на България чрез богата музикална и рецитаторска програма.  Кулминация в програмата бе реалистичната възстановка на последната битка на Ботевите четници, която по традиция се провежда повече от 35 години  в местността Рашов дол.

 

 


sn.1
sn.2
sn.3


2017-06-04 11:10:18