С възстановка отбелязват последния бой на Ботевите четници

С възстановка отбелязват последния бой на Ботевите четници

С двудневна програма организационният комитет в с.Люти брод ще отбележи 141-та годишнина от последния бой на Ботевите четници. Мероприятията ще се проведат в местността „Рашов дол“, където четата на Христо Ботев води последното си сражение.

Началото на програмата ще бъде поставено с тържествена митинг - заря и концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ и мъжка фолклорна група „Змей Горянин“. Изпълненията ще започнат в 20.30 ч. на 2 юни и ще се проведат на площада при моста на р. Искър.

На 3 юни от 11.00 ч. в м.“Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида в памет на 12-те загинали  Ботеви четници. Отец Николай ще прочете имената на геройски падналите Ботеви четници.

От 11.15 ч. кметът на Община Мездра инж. Генади Събков ще приветства жителите и гостите на с.Люти брод, дошли да се поклонят пред подвига на Ботев и геройски загиналите за свободата на България.

 От 11.30 ч. присъстващите в местността „Рашов дол“  ще са насладят на изпълненията на женски фолклорен състав при народно читалище „Колката“ – Люти брод. Петнадесет минути по-късно ще се проведе възстановка на последната битка на Ботевите четници, която по традиция се провежда повече от 35 години  на това място.

Официални гости на мероприятията ще бъдат кметовете на населени места от Искърското дефиле, уредникът на комплекс “Ботев път” във Враца и представители на национално движение Русофили.

 

 
2017-05-30 10:50:43