„Училище по родолюбие“ събра стотици на Ботевия празник в Козлодуй

„Училище по родолюбие“ събра стотици на Ботевия празник в Козлодуй

 „Училище по родолюбие” събра над 300 деца и възрастни в Козлодуй. Инициативата се провежда за пръв път в атомния град. Участниците в нея имаха възможност да се запознаят с биографията и подвизите на Ботев, както и да рецитират негови стихове на фона на патриотични песни. В ролята на войводата влезе неговият прочут двойник от Враца Филип Филипов. Той успя да грабне вниманието на аудиторията с интересни лекции за поета революционер. Ученици от местното училище„Христо Ботев” разходиха гостите от страната в Ботевия парк и показаха паметните места, свързани с националния герой и неговата чета. За желаещите да изготвят тематичен сувенир бяха подготвени няколко работилници. На място се предлагаха и книги, и материали с патриотична тематика.

Междувременно в парка официален старт на похода по стъпките на Ботевата чета даде областният управител на Враца Малина Николова. Козлодуй изпрати 80 походници, на които са подсигурени палатки, дъждобрани, раници и други туристически принадлежности. Пет организирани плавания с граждани и гости организира корабът „Радецки“.

Вечерта в чест на годишнината от подвига на Ботевата чета местната управа подари на граждани и гости фолклорен концерт с участието на самодейни състави от общината и националното училище за танцово изкуство. С чудесно шоу ансамбъл „Чинари” вдигна настроението и подготви многохилядната публика за тържествената заря проверка по случай 141 години от подвига на Христо Ботев.

За втора поредна година събитието се излъчваше на LED стена, а по време на концертната програма се прожектираха кадри от Козлодуй и празничните мероприятия.

Гости на празника бяха две официални делегации от град Пакш, Унгария и Черна вода, Румъния, народни представители, областният управител на Враца, кметове, общински съветници, представители на институции и бизнес.

„Ние, българите, се отнасяме с дълбока почит към миналото. В миналото намираме основания за национална гордост и самочувствие и често забравяме, че и в настоящето също има безброй поводи за вяра и оптимизъм. Та нали и днес български ученици печелят международни награди, български алпинисти покоряват високи върхове, български певци и спортисти прославят България. Така, с почитание към дейците от миналото, с уважение към творците от настоящето, по-уверено ще градим бъдещето на нашия град и нашата родина”, каза в приветственото си слово кметът на Козлодуй Маринела Николова.

След тържествената заря-проверка небето се изпълни с цветни фойерверки, които грабнаха вниманието на присъстващите в Ботев парк. За гостите на града местната управа бе подсигурила превоз с 3 автобуса и един микробус.

Със средства за организацията на празника в атомния град помогна управа на АЕЦ „Козлодуй”. Пъстрата и продължителна заря пък бе финансирана от местни банкови клонове.

„Изключително съм впечатлен и очарован от организацията на посещението във вашия град, от деловата програма, от празничното събитие, на което присъствахме. Уникално е, че има хиляди посетители с подобно отношение към историята на вашата страна”, коментира Янош Шюли – кмет на град Пакш и министър без портфейл, отговарящ за изграждането на два нови атомни блока в унгарската централа.

 „Българските народни танци са особено въздействащи и вълнуващи. Благодаря Ви за това преживяване”, каза и кметът на Черна вода – Ливио-Кристиян Негойта.




2017-05-29 10:28:17