С празнично шествие завършиха 44-те празници на културата „Мездра май“

С празнично шествие завършиха 44-те празници на културата „Мездра май“

По традиция празненствата по случай 24-ти май започнаха с шествие на възпитаниците от детските градини и училищата на територията на Общината. Процесиите започнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завърши на площад „България“.Шествието бе предвождано от мажоретния състав към ОУ „Христо Ботев“ с ръководител Цветелина Цинцарска и от духовия оркестър на с. Новачене.

Пъстрата музикално-танцова програма бе открита от възпитаниците на Детски танцов състав „Мездренче“ с художествен ръководител Йоанна Аспарухова, а след тях се изявиха малчуганите от Детска градина „Детелина“, които изпълниха програма от песни, танци и стихотворения.

Малките спортисти от Детска градина „Слънчице“ изпълниха гимнастическото съчетание „Цветовете на надеждата“, а след тях Елизабет Виталиева от Детска градина „Мир“ рецитира творбата „За детската учителка“.

Последваха изпълнения на малчуганите от Детска градина „Роза“, поетична композиция на учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, танц на група „Весело хорце“ към ОУ „Васил Кънчов“, изпълнение на мажоретния състав към ОУ „Христо Ботев“ и талантливите Йоана Лиловска и Христо Попов от Център за подкрепа за личностно развитие – Мездра.

Допълнителен колорит внесоха Борислава Атанасова от ПГ „Алеко Константинов“ с изпълнение на песента „Северина“, Диана Атанасова и Теодор Велчев от ПГ по механизация на селското стопанство с рецитал на компилация от стихове, както и танцов състав „Пламъче“ към СУ „Иван Вазов“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, които изпълниха „Джиновски танц“.

Кметът на Общината инж. Генади Събков приветства учители, ученици и гости по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост:

„Днес в България няма по-щастливи хора от учителите. Учителите по призвание и съдба. Учителите, на които всички ние гледаме с уважение, благодарност и любов. Всичко това се случва не по силата на задължение, ритуал или фалшива показност, а защото вярваме в тях, оценяваме усилията, които те полагат за отглеждането, възпитанието и обучението на най-скъпото нещо, което притежаваме – децата.Вие, учителите, сте в основата на човешкото развитие, в изграждането ни като хора и характери. Затова и вашата отговорност е огромна, а доверието и обичта към вас – безкрайни.Лъчезарните погледи, усмивките и цветята, с които ви обсипват вашите възпитаници днес, са най-голямата награда за вашия труд.“, заяви в словото си инж. Събков.

По традиция на 24-ти май бяха наградени деца и ученици с изявени дарби и творчески заложби. В категория „Наука и техника“ с парична премия и грамота бяха удостоени 15 ученици, в категория „Изкуство и култура“ награда за труда си получиха над 80 възпитаници на училищата на територията на Общината. В категория „Спорт“ бяха наградени 20 изявени таланти.

Финал на спектакъла постави Детски танцов състав „Мездренче“, които за пръв път на мездренска сцена показаха два напълно нови танца.

 

След края на тържеството бе даден прием от кмета на Общината за всички учители и културни дейци.
2017-05-24 16:09:09