Над 600 изпълнители се включиха във фолклорен фестивал

Над 600 изпълнители се включиха във фолклорен фестивал

Национален фолклорен фестивал „Де е българското” се проведе в Туристическия комплекс „Дядо Йоцо гледа” край село Очин дол. Проявата се организира за 12-та поредна година. Организатори на изявата бяха община Мездра със съдействието на читалище „Просвета” - Мездра и Сдружение „Искърско дефиле”. Целта на събора е съхранение и разпространение на българския фолклор и традиции чрез предоставяне на възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство и уникалност на своя регион.

Тази година в Националния фолклорен събор „Де е българското” участваха над 600 изпълнители, сред които малчугани от детски заведения,15 певчески и танцови състави от читалища в община Мездра, самодейци от 29 населени места в България. Начало на XII-ия Фолклорен събор “Де е българското” поставиха възпитаници от детските градини в Община Мездра.

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков изказа благодарност на  многобройните участници за тяхната всеотдайност и труд и отправи поздрав към гостите на събора. „Българският фолклор е един от важните инструменти за формиране на нашето самосъзнание. Той е магията, която с невероятна сила пази нашата духовност и идентичност. Днес ние организаторите на фестивала „Де е българското” не си задаваме въпроса кой е хранителят на българския дух, защото знаем отговора, а казваме „Добре дошли”  на стотиците участници от Община Мездра , област Враца и страната. Поклон, скъпи самодейци, пред вашия труд и всеотдайност; пред вашия талант и родолюбие. С вашите изпълнения Вие не само ще зарадвате слуха и очите на хилядите зрители и гости на фестивала, но ще дадете на всички нас така необходимата ни доза самочувствие и увереност в собствените сили и възможности. Ние българите придобиваме невероятна сила във времената, когато имаме ясна цел, висок дух и реални перспективи. Затова трябва да присъстваме на фестивали като днешния, защото те ни правят единни, премахват граници и бариери, дават енергия и мощ.”, каза в словото си инж. Генади Събков. 

По традиция председателят  на Сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров, който е съорганизатор на мероприятието, връчи наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”.  10-килограмовата статуетка е умален макет на паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле. Тази година с приза бе удостоен  Представителен танцов ансамбъл „Мездра” за 70-годишната му дейност по запазването, развитието и популяризирането на българските народни танци.

Статуетката получи настоящият ръководител на ансамбъла Мирослав Аспарухов. „Тази награда е изключително тежка и ценна за нас. Тя още по-силно подчертава значението на нашия труд, който вече 70 години всеки човек, минал през състава е дал от себе си. 70 години се създава история, която може би само за танцьорите в залата и в състава не е имало значение какъв е светът пред нас. Искам да благодаря на всички бивши ръководители и всички танцьори, преминали през танцовия ансамбъл. Това са много хора, които са били част от нас и винаги ще бъдат. 70 години е дълга история за един танцов колектив. Тя събира в себе си и до днес хора, които намират време да се откъснат от сивото ежедневие и заобикалящата ни среда. Влизат в залата и се оставят само българското да ги води напред. Сигурен съм, че бъдещето също е пред нас.”, каза Мирослав Аспарухов.

Призьорите от Представителен танцов ансамбъл „Мездра” представиха богата и уникална фолклорна програма, с която предизвикаха бурните аплодисменти на всички присъстващи.

Акцент в програмата на събора бяха и изпълнения на народната певица Гуна Иванова.

Сред официални гости на XII- ия Фолклорен събор “Де е българското” бе народният представител от 44-то НС инж.Николай Иванов. Събитието уважи  и бившият кмет на Община Мездра и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов.

По време на събора бе осветена курбан-чорба, предназначена за всички присъстващи.

 

 

 
2017-05-22 11:17:21