Козлодуй се стяга за Ботевите дни

Козлодуй се стяга за Ботевите дни

Автентична, интересна и богата програма е подготвила за началото на „Ботеви дни 2017” община Козлодуй. Откриването ще се състои на 17 май, с организиран маратон, в който ще се включат ученици, спортисти и граждани от различни възрастови групи. Маратонът ще стартира в 17:30 часа от Ботев парк и ще финишира на  площад „Христо Ботев”. Пред НЧХП „Христо Ботев – 1879” спортните клубове ще имат възможността да представят своята спортна дейност, състезатели, постижения и награди. Кметът на общината ще открие Ботевите тържества.

 На 24 май от 10.00 с традиционно шествие, в което ще се включат училища, детски градини, пенсионерски клубове, служители на общинска администрация и граждани ще   се чества Деня на славянската писменост и култура. В салона НЧХП „Христо Ботев – 1879” ще се състои церемония за награждаване на изявени ученици, учители и културни деятели от общината.

 На 27 май Козлодуй ще бъде домакин на стотици походници от различни краища на страната, желаещи да преминат „По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица”. „Близо 80 ученици ще се включат в групата от общината и се радвам, че за пръв път от десет години имаме такова силно присъствие в Ботевия поход”, коментира кметът Маринела Николова.

27 май ще започне с „Училище по родолюбие”, в което могат да се включат групи от деца и младежи с интерес към историята. Младежите от ОДМП ще участват с арт-работилници и всеки желаещ може да изработи тематичен сувенир, който да запази за спомен от събитието. Гражданите ще имат възможност да плават по река Дунав с параход „Радецки” в 14, 16 и 17 часа.  Официални гости на събитието и гражданите ще се насладят на вечерната програма, която обещава да е много разнообразна и богата. Участие ще вземат местни самодейни състави и изпълнители. Кулминация на програмата е за гостуващ ансамбъл и вокалите на Ансамбъл „Чинари”, които ще изпълнят тематични патриотични песни. Вечерта ще завърши с Възпоменателен митинг-заря и тържествена проверка.

 За втора поредна година на 28 май ще се проведе младежки фестивал „Шумът на реката” в Ботев парк, който цели да популяризира спорта и здравословния начин на живот. Организатори са ОДМП със съдействието на Община Козлодуй и подкрепата на частни фирми. Фестивалът включва спортни атракциони, щандове с плодови смутита, фрешове, лимец, суши, с които да се популяризират здравословното хранене и хранителни навици. Във вечерната програма ще се включат рок-група от Монтана, ще звучат поп песни, хип-хоп танци, изпълнени от ученически групи от Козлодуй и региона. Кулминацията отново ще бъде атрактивния цветен прах, който ще се разпръсне сред младежите.

 Международни групи от Сърбия, Молдова и Румъния ще гостуват на празника на града – 30 май. Сцената на читалището ще приюти и местни състави за празничния концерт. Преди това в залата на СУ „Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет Козлодуй и церемония за връчване на отличието  „Почетен гражданин на град Козлодуй”.

 

 
2017-05-09 09:19:09