Превърнахме Мездра от задлъжняла в прогресираща община

Превърнахме Мездра от задлъжняла в прогресираща община

инж. Генади Събков,

кмет на Община Мездра

 


Г-н Събков, променихте ли Мездра за времето, в което сте кмет?

Смея да кажа, че в много отношения постигнахме промяна към по-добро. 2016 г. беше година на финансова стабилизация на община Мездра. Това наложи тежки и непопулярни мерки на икономии и поемане на финансово необезпечени ангажименти. С предприетата строга финансова дисциплина постигнахме неочаквания за мнозина резултат - за първи път от 1989 г. насам приключихме без неразплатени задължения. И въпреки това изпълнихме всички поети ангажименти, включително и инвестиционна програма за 710 000 лв., в която бяха включени 31 обекта и 3 позиции за закупуване на техника и имот в Шабла.

Къде са проблемите на общината и какви са приоритетите в работата на екипа Ви за развитието на Мездра?

Един от основните ни приоритети е осигуряване на заетост, условия за труд и достойно заплащане. Безработицата в община Мездра продължава да бъде под средната за страната. Това се дължи на назначените над 1900 човека в СЕБН, който спечели приза за „Работодател на годината”. Подкрепяме всяко инвестиционно намерение, като сме издали 45 визи за проектиране и подготвили 40 инвестиционни проекта. Очаква се да заработят щраусова и овцеферма в две от нашите села. По различни социални програми в общината бяха назначени 308 човека, като търсим всяка възможност за осигуряване работа на нашите жители. Особено видими са резултатите, които постигнахме с 38-те студенти, участници в младежката

Успяхте ли да оптимизирате работата на общинските предприятия? Комуналното дружество бе в особено тежко положение...

С новата организация на работа, мотивираният екип и обновената техника общинското предприятие „Чистота“ в навечерието на своята 20-а годишнина доказа, че може да изпълнява сложни и отговорни задачи като снегопочистването. Ще продължим да инвестираме в необходимите машини, за да оползотворим още по-пълно възможностите на дружеството и да гарантираме чистотата и реда в Мездра. Закупихме нов контейнеровоз, а предстои да получим и „унимок“- мултифункционална машина за метене и чистене, с която ще подобрим състоянието на общинските пътища.

Как оценявате работата по програми на Европейския съюз в общината? Съумявате ли да използвате наличните процедури за финансиране?

Използвахме абсолютно всички възможности за кандидатстване по оперативните програми. Осигурихме качествено и безплатно проектиране на големи проекти по програмата за развитие на селските райони. Имаме подписани 8 договора по програма „Региони в растеж“ за саниране на общината, пожарната, полицията, две детски градини, социалния комплекс, три училища и 51 частни жилищни сгради за над 7 млн.лева. Стартирали са обществени поръчки за саниране на 7 жилищни блока. Подготвени и представени за одобрение по Програмата за развитие на селските райони са три важни проекта на стойност 13 млн.лева. С тях ще се ремонтират четвъртокласните пътни участъци Мездра-Дърманци-Лик- Ослен Криводол и Мездра-Руска бяла, ще се подменят водопроводи и улични настилки в четири села и улици и тротоари по три важни направления в град Мездра. Традиционно реализираме много проекти в социалната сфера, като най-мащабните са за два центъра- за обществена подкрепа и за дневен център за деца и лица с увреждания на стойност 705 хил.лв.

Успяхте ли да подобрите административното  обслужване на населението?

Бавно, последователно и безкомпромисно изпълняваме целта ни за загриженост и внимание към всеки наш съгражданин, посетил общинската администрация и потърсил помощ, съдействие или услуга. Искаме, прекрачили прага ни, те да се чувстват като в своя дом. Имаме постоянно действаща приемна за граждани, свалихме касите за плащане на местни данъци в информационния център, а чаша чай или студена вода е просто нашият жест на внимание към всеки съгражданин. Многократните ми посещения във всички села, представянето на отчета ни за годината на общо събрание и отговори на всички въпроси са израз на моето разбиране за откритост на общината.

Като ляв кмет често подчертавате, че Мездра трябва да си остане социална община?

Дейностите и инициативите на Общинския център за социални услуги и дейности и останалите служители в това направление са толкова многопосочни, като се започне от социалната трапезария, помощите за новородени, многото инициативи свързани с децата и младежите в риск и се свърши с чудесните дарителски кампании на нашите млади червенокръстци. Само преди дни започнахме кампания за очни прегледи, за да се открият такива проблеми още в ранна детска възраст.

Културата и туризма бележат подем основно благодарение на реставрирания археологически комплекс „Калето“. Ще стане ли Мездра търсена дестинация?

Надявам се, че да. Екипът на „Калето“ успя да популяризира крепостта с поредица публични събития, които са атрактивни за широката публика. Знаете, че имаме посещения не само от различни страни, а и от различни континенти. Представихме се страхотно на международното туристическо изложение във Велико Търново. Представихме красив щанд и спечелихме приз за дебютант на форума. Завързахме полезни контакти с фирми и туроператори. Вярвам, че туризмът скоро ще донесе инвестиции и популярност на нашата община. Използвам повода да поканя всички желаещи на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура на 20 и 21 май в „Калето“. Заповядайте, ще бъде интересно.

Акцент в културната ни политика е подкрепата на местните състави. Отново нашите таланти ще се представят на „Фрий фест-Магията на Мездра“, а юбилярите ни от танцов ансамбъл „Мездра“, след прекрасния концерт във Враца, ще се раздадат пред своя публика. Дани Лазер шоу, фамилия „Тоника“, Ивана- нашата надежда в „Гласът на България“ ще направят денят на Мездра незабравим за млади и стари.

Накрая какво ще пожелаете на гражданите по случай празника на града 6 май?

Първо здраве и благополучие. Нека живеем сговорно и щастливо в Мездра. Оптимист съм, че след тежката 2016 г., настоящата година ще донесе видими резултати в материалната сфера с реализацията на значимата ни инвестиционна програма. Санирани сгради, детски площадки, нови улици и площади, тротоари, зелени площи и паркове ще покажат, че сме на прав път.

 

Интервю на Иво ЙОРДАНОВ


1
2
3
4
5


2017-05-06 12:19:16