Козлодуй си партнира с ядрени градове в Румъния и Унгария

Козлодуйският кмет посети АЕЦ Черна вода

В средата на месец април Маринела Николова и Юрик Мартинов посетиха град Черна вода, Румъния, където се срещнаха с ръководния екип на тамошната община и посетиха АЕЦ „Черна вода”. Инициативата за работното посещение бе на козлодуйския кмет и посещението бе предхождано от подобно в унгарския град Пакш и тяхната АЕЦ. „Намерението ми е да обменим опит и добри практики в партньорството на местните власти и градовете с атомни електроцентрали. И в двата града се срещнахме с кметовете и с изпълнителните директори на техните атомни електроцентрали. Посещенията бяха ползотворни и обнадеждаващи за предстоящи възможности по осъществяването на общи проекти в сферата на инфраструктура, благоустройство, туризъм и културен обмен. В тази връзка сме поканили делегации от Черна вода и Пакш да посетят Козлодуй и да участват в нашите Ботеви тържества.”, коментира кметът на община Козлодуй след завръщането си. 

В АЕЦ „Черна вода” козлодуйската делегация е посетила информационния център и са разговаряли за проектите, които осъществяват ръководството на централата с местната власт.

„С кмета на Черна вода коментирахме възможности за партньорства, които бихме могли да реализираме заедно с Козлодуй и Пакш, на основание на това, че и в трите града се развива атомна енергия и че се намираме по поречието на река Дунав. Възможностите ни са много – от инфраструктура, благоустройство, туризъм до възобновяеми източници на електроенергия за обществено ползване и зелена енергия за чиста природа. Всичко е въпрос на взаимни спогодби и сътрудничество, което се надяваме да стартираме при посещение на двете страни в Козлодуй”, допълни и заместник кмета Юрик Мартинов.

 
2017-04-26 12:14:25