Служебният кабинет поряза Оряхово за спиране на свлачищата

Служебният кабинет поряза Оряхово за спиране на свлачищата

С политически мотиви отхвърлиха перфектен проект за канализация

Служебното правителство нанесе жесток удар на община Оряхово. Жизненоважен проект бе отхвърлен без мотиви от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Затова алармира кметът Росен Добрев. Общината е кандидатствала за подмяна на централната канализация на града. „Този проект е изключително важен. Тук не става въпрос просто за нови тръби, а за дейностите по превенция на свлачищните процеси. Затова смятаме този проект за животоспасяващ. Навсякъде в центъра можете да видите нагъването на асфалта, вследствие на компроментираната канализация. Десетки къщи на хората вече са напукани, и искахме с този проект да спрем течовете и да отведем водите в Дунава“, категоричен бе Добрев. Главният клон на канализацията, който минава под главната улица на Оряхово, е с начупени етернитови тръби, на над 50 години.

„Понеже сме загубили възможността за воден цикъл с европейско финансиране, вследствие провала на предишното кметско ръководство, търсим средствата от държавата.  Необходими са ни общо 4.5 млн.лв., които трудно някои би ни дал наведнъж. Затова ги разделихме на три етапа. За първия получихме целево финансиране от МРРБ, за което благодаря на министър Лиляна Павлова. През миналата година го изпълнихме перфектно и сега кандидатствахме за втория етап пред МРРБ и за 2.5 млн.лв. пред ПУДООС. От МРРБ бяхме изключени, а сега получихме отказ и от ПУДООС. „Категоричен съм, че мотивът е политически. Проектът ни е перфектен, правен е 1.5 години и бяхме връщани над 50 пъти, докато стигнем до Управителния съвет с абсолютно пълна документация. Никога не съм допускал, че такъв ключов, важен, животоспасяващ проект ще ни бъде отхвърлен и то с аргумент, че нямаме…пречиствателна станция! При положение, че „Геозащита“ ясно са обосновали връзката между на практика компрометираната канализация и свлачищните процеси. Притеснен съм от създалата се ситуация. Не може един временно изпълняващ длъжността директор на предприятието, в последните дни на служебното правителство, когато сме стигнали до УС с пълни документи, да ни отложи. Искрено се надявам, че при новото правителство и с промяна на ръководството на ПУДДОС, проектът ни ще получи зелена светлина, категоричен бе кметът. Това ни се случва отново, след като правителството на Орешарски също ни спря проекти, но сега тези средства касаят живота на хората от града ни.

„Обръщам се с апел към бъдещото правителство да не бъде загрижено за Северозапада само на думи! Хвалим се с две улици във Враца, които са просто смешни за нуждите на региона от поне два моста над река Дунав и 200 км републикански пътища. Не мога да повярвам, че ако има политическа воля и желание, няма да се инвестират около 300 млн.лева за отпушване на региона.

Абсурдно е всички републикански пътища на влизане в община Оряхово да са торище, а общинските да са обновени. И вече 5 години агенция „Пътна инфраструктура“ да не предприема нищо. Ентусиазмът и енергията на кметовете вече е на изчерпване. Населението ни също е отчаяно и се готви да протестира, защото положението вече е нетърпимо“, категоричен е кметът Росен Добрев.


sn.
sn.2
sn.3


2017-04-25 17:21:07