Панорама на образованието отваря врати в Козлодуй

Панорама на образованието отваря врати в Козлодуй

Седем университета, три филиала към университети, шест професионални гимназии и средни училища, петнадесет частни компании и дружества са потвърдили участие в първата Панорама на образованието, организирана от община Козлодуй. На 26 и 27 април, учащите в общината ще могат да се срещнат на едно място както с учебни заведения за средно и висше образование, така и с работодатели, при които биха могли да се реализират.

Идеята на кмета на общината Маринела Николова е, младите хора да имат информация за възможностите за обучение в общината, в региона и в цялата страна, но и да знаят, че могат да се върнат тук, за да се развиват професионално.

За целта в центъра на Козлодуй ще бъдат разположени шатри, в които ще се представят учебните заведения в двата дни. По алеята ще бъдат разположени частни фирми и дружества, които пък ще презентират най-често търсените работни места и специалностите, които следва да са завършили младежите, за да намерят реализация тук, на място. 

Събитието се провежда с подкрепата на Регионално управление на образованието, гр. Враца и Център за кариерно ориентиране, гр. Враца. По време на Панорамата всички заинтересовани ученици, родители и граждани ще получат необходимата информация относно реда и начините на кандидатстване във всяко  едно училище или университет. Това ще мотивира младите хора в решението им за избор на кариера и реализация на пазара на труда. Събитието е насочено към ученици от 6 – 8 клас и 10 – 12 клас.

Експерти от Център за кариерно ориентиране, гр. Враца, ще провеждат безплатни индивидуални консултации с желаещи ученици, младежи и родители. Консултациите ще се провеждат в библиотеката в НЧХП "Христо Ботев-1879", гр. Козлодуй.

По време на двата дни, в Зрителната зала на читалището, ще се представят презентации на всички участващи учебни заведения.

Откриването на Панорамата е на 26 април от 17.00 часа. с участието на ВГ „Щуротреска”, на мажоретен състав и индивидуални изпълнения на ученици от СУ „Христо Ботев”,  приветствия от Кмета на общината и от Началника на Регионален инспекторат на образованието.

Панорамата приключва на 27 април в 19.00 часа.

За ефективното протичане събитието, представители от Общински детски младежки парламент ще съдействат на участниците. Посетителите ще имат възможност да споделят своята удовлетвореност от Панорамата чрез участие в анкети, проведени от младежите от ОДМП.

На 26 април от 10.00 до 19.00 часа – учениците и родителите ще имат възможност да се запознаят с предложенията наСредните училища„Христо Ботев”, гр. Козлодуй; „Васил Левски”, с. Черни Осъм; „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Козлодуй; Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, гр. Враца; Професионална гимназия по селско стопанство „Христо Ботев”, с. Бутан; Професионална гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов”, гр. Козлодуй.

На 27 април от 10.00 до 19.00 часа университетите ще представят своите предложения за кандидат-студентите.

Община Козлодуй се надява на проявен интерес от страна на участници и заинтересовани, което ще даде възможност обществеността да стане съпричастна към стартирането на инициатива, която да се превърне в традиция, насочена към професионалното ориентиране и реализиране на младите хора от община Козлодуй.

 

 
2017-04-21 09:22:29