Фолклорен празник "Пред Великден на мегдана" в Криводол

Фолклорен празник

Хубаво е да спазват християнските празници и да се почит българските обичаи и в порядъка на мисли още по-хубаво е да се популяризират,да се намират съмишленици и да станат традиция!

"Червен,червен Великден!Зелен,зелен Гергьовден..."-как хубаво го е казал българина! Това са едни от най-хубавите християнски празници обичани и почитани от малки и големи! Празници,който ни правят по- човечни и отварят душите и сърцата ни за добрини!

Тази година посланието за благотворителност на участниците е насочено към възрастните хора - самотни в неравностойно положение, за който се всекидневно се грижат всеотдайните и неуморни асистенти,под ръководството на Камелия Ефтимова от "Център за домашни грижи- Криводол". Поздрав към всички присъстващи отправиха Петър Данчев-кмет на община Криводол и Анелия Николова -секретар на общината. Сред участниците в благотворителното мероприятие бяха и зам. кметовете Дияна Милетиева и Петър Кацарски,както и Петър Комитски- председател на ОбС- Криводол.

Днес читалищни дейци, самодейци,ученици,общественици,институции и Община се обединиха в името на доброто- да подарят надежда и вяра на самотните хора и да ги усмихнат в навечерието на Възкресение Христово - на Велики четвъртък!

Отец Николай отслужи празничен водосвет и боядиса първото червено яйце,а баба Сийка от Баурене- най- възрастната и много преживяла и видяла, поздрави присъстващите и намаза с червеното яйце по традиция челата на всички. В изложбата с великденски яйца и козунаци се включиха читалищата в общината, а децата можеха на място да боядисат яйце с харесана от тях техника. 

А на празник без веселие и емоции не може- песни се пяха и хора се виха - пред Великден на мегдана!


sn.1
сн. 2
сн.


2017-04-17 12:29:46