“Възкръснал” храм обединява хората в Галиче

“Възкръснал” храм обединява хората в Галиче

“Възкръсналият” храм „Св. Троица“ в Галиче ще събере населението на размирното село за светлите великденски празници. Светите литургии ще отслужи отец  Галин Каменов. Някога рокер, а днес свещеник на 6 села, той от години е основният мотор за възстановяването на църквата. Парите от даренията не стигат, но отчето не се отказва. Когато трябва - бърка бетон, носи строителни материали, боядисва и търси помощ от местни хора, които охотно съдействат за святото му дело. Днес стените са измазани, а храмът е напълно оборудван за всякакви ритуали и богослужения. Има и 2 нови икони, осигурени с помощта на местен земеделски производител.

„Каузата обединява населението, което иначе е разделено по много причини. Вложихме общ труд и показахме единение в името на духовността”, констатира отец Галин.  Помощ за църквата свещеникът получил от бившия депутат Камен Костадинов, както и от прочутия кмет на селото Ценко Чоков.

Макар да се нуждае от довършителни работи, още иконостаси и икони, християнският храм в Галиче ще събере миряните за Великден, защото самият той е пример за възкръсналата вяра и единението на хората в името на доброто.

 

Петя ВАЛЕНТИНОВА
2017-04-15 11:13:59