Стоматология на европейско ниво в Кнежа

Стоматология на европейско ниво в Кнежа

Може да ви прозвучи невероятно, но един млад стоматолог предлага услуги на европейско ниво в малкия град. Преди 5 години Христо Бурдиняшки избира да се върне в родната Кнежа. 28-годишният стоматолог наема свободен лекарски кабинет в болницата. Започва с един стар зъболекарски стол. „Семейството ми живее в София. Работех в клиника и си търсех място за своя практика. Разбрах, че в Кнежа има само двама стоматолози и започнах тук. Тогава имах по един пациент дневно. Пет години по-късно  часовете му са запълнени за седмици напред.

Модерният кабинет е в цвят резеда. На едната стена табела с европейското знаме загатва за част от успеха. Той се крие в спечеленият проект по Програмата за развитие на селските райони. „Благодарение на тези 70 000 лв., от които 30 % са мои средства, закупих модерна италианска техника. Твърдя, че в Северозапада има само няколко такива кабинета. С апарат за машинна обработка на канали, за импланти,  рентген, модерен автоклав.

Другата част на успеха са инвестициите в себе си. „Работех в клиники, за да открадна занаята. Участвам непрекъснато в курсове и семинари. При нас обаче всяко обучение е платено. Затова човек трябва да инвестира много в себе си“, признава Христо Бурдиняшки.

„Човек трябва да дава всичко от себе си. В моята професия това означава качествена техника и материали, но преди всичко старание и внимание към пациента, без значение кой е той“, подчертава д-р Бурдиняшки.

Вече пет години той пътува всеки четвъртък към родната Кнежа. Не му е лесно, защото приятелите му ги няма в града. Умората от работата почти го лишава от социален живот. Обещава поне пет години да продължи да работи в Кнежа, защото тук е началото на неговия път към европейската стоматология. Отправя предизвикателство към младия кмет на града Илийчо Лачовски, че трябва неуморно да работи за нови работни места, за да задържи младите. И се шегува, че и той е създал две работни места- неговото и на медицинската сестра, която не спира да получава предложения за работа от негови колеги.
2017-04-07 15:35:26