700 000 евро ще преобразят козлодуйската болница

700 000 евро ще преобразят козлодуйската болница

Д-р Олга Николова е родена в Селановци. Завършила е Английска гимназия във Видин и “Медицина” в Плевен със специалност “Детски болести”, както и “Здравен мениджмънт”. От 1991 г. е педиатър в Козлодуй. През 1998 г. създава Детското отделение в МБАЛ-Козлодуй. От 2016 г. приема предизвикателството да бъде управител на МБАЛ “Св. Иван Рилски”.

 


Д-р Николова, какво е състоянието на ръководената от вас болница?

Аз поех МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД на 1 юли 2016 г. Познавам отлично работата в болницата и приех това предизвикателство, съзнавайки проблемите на лечебното заведение. Както и при предишните колеги, така и сега финансовото състояние на болницата е задоволително. Истината обаче е, че никой не защитава общинските болници, а те са гръбнакът на здравеопазването. Те са мястото, където обикновените хора намират лечение на болестта си. Не е нормално 70 % от нашите разходи да са за заплати и осигуровки, а в същото време един лекар-специалист да получава при нас около 800 лева! Затова нашият основен проблем е липсата на лекари. Млади колеги не можем да привлечем с такова възнаграждение.

Другата несправедливост е въведената през миналата година здравна карта. Според нея въпреки, че имаме 12 неврологични легла, касата ни заплаща само за пет. А леглата ни са пълни, ето това е парадоксът! Да имаш пациенти и да отказваш да ги лекуваш, защото няма пътеки.

Третият ни проблем са въведените задължителни разходи за различни услуги, които на практика не са обезпечени. Това са десетки договори за поддръжка на техника, софтуер и какво ли още не. За това перо трябва да има осигурени средства от държавата чрез общинските бюджети, за да можем да оцелеем.

Какви промени предприехте с вашето встъпване като управител?

Предприех кадрови промени, както в администрацията, така и в отделенията с цел да се подобри работата и ефективността ни.  Искаме да подобрим и храненето на пациентите, тъй като имахме много оплаквания. Обявихме процедура, която обаче беше обжалвана. Надявам се да решим и този проблем в положителна посока.

Помага ли ви община Козлодуй в лицето на кмета Маринела Николова и ОбС?

Намираме пълно разбиране и съдействие от тях. По наше настояване ни отпускат необходимите средства. От средата на април най-накрая ще заработи нов рентген, тъй като старият беше на 40 години.

Имате ли подкрепата и на АЕЦ Козлодуй?

От години имаме сключен договор за около 300 000 лв. за разполагаемост на 10 легла при спешни нужди на централата. С част от тези средства направихме голям ремонт на Хирургично отделение. Благодарение на отзивчивостта на изп. директор  Иван Андреев болницата ни ще има чисто нов мамограф. Знаете колко е необходима тази техника за превенция на рака на гърдата. Той ще ни е особено полезен, както за профилактика на пациентките, така и за нови клинични пътеки и повече приходи за болницата.

Голям трансграничен проект ли е надеждата ви за цялостен ремонт?

Благодарение на усилията на община Козлодуй договорът за този проект вече е подписан. Стойността за нашата болница е около 700 000 евро. Основната част от тях ще бъдат вложени в пълна промяна на основното ни- Вътрешно отделение. То ще се намира на третия етаж на сградата и ще бъде изцяло обновено. Ще имаме външен асансьор, който ще свързва всички етажи на болницата, както и ще разширим физиотерапията си. Предвиждат се малки ремонти и техника за всички отделения. Срокът за изпълнението му е година и половина. След реализацията на този проект болницата ни наистина ще бъде съвременно здравно заведение.
2017-04-07 15:17:14