Росен Добрев: "На лошото отвръщам с усмивка!"

Росен Добрев: “На лошото отвръщам с усмивка!”

Росен Добрев, кмет на Община Оряхово

 


Здравейте, г-н Добрев! Как сте?

Ами, добре! В работен режим съм!

Бюджет 2017 вече е приет и можете да работите спокойно. Какви са приоритетите в него?

Бюджетите на общините от размера на Оряхово са изключително ограничени по отношение възможността за финансиране на големи инфраструктурни проекти / ремонт на улици, подобряване на градската среда/ Нещо, което не е проблем в големите градове. При нас това може да стане само с европейско финансиране, където конкуренцията между общините за осигуряване на такива средства е много голяма. Ние като община сме много активни и успяхме да направим немалко обекти за последните години. С нашите собствени парички, събрани от местните данъци  само можем да поддържаме духа и здравето на хората.

Г-н Добрев, през 2017 остават ли отново децата и възрастните хора приоритет в работата Ви?

Гордея се с децата и с всички награди, които те получиха през изминалата година. А те хич не са малко и радващо е, че са в различни области . Нека започна от най-малките - Венина, Лорет и Венелин от ДГ „Дружба” се върнаха в Оряхово с награда от конкурса за детска творба „Река Дунав - път към сърцето на Европа”, Стивън Стефанов, Огнян Цветанов, Александра Генова и Георги Руменов заеха призови места на Националното състезание по информационни технологии. Ана Павлова, Мария Борисова и Димитър Викентиев в гр. Калофер представиха блестящо Оряхово на  Националния  конкурс за Ботева поезия, Даяна Кирова зае второ място на Националния конкурс за малки философи „Малкият принц”, с. Селановци.                  

И като казах Даяна нека спомена, че тя е и златен медалист от Международния турнир по борба класически стил, проведен в Белград, Сърбия и  златен медалист  от турнира по класическа борба „Динко Петров”, Вили Димитров -  двукратен шампион на Държавния личен шампионат за деца по борба класически стил, Борислав Кирилов е вицешампион на ДЛШ в Ловеч и бронзов медалист на ДЛШ в Г. Оряховица. Преди време в моите детски години на този шампионат му казвахме Републиканско първенство - най-високото ниво на изява в държавата. Мирослав Емилов е  бронзов медалист от Балканиадата  по класическа борба, проведена в гр. Бурса,Турция и вече национален състезател. Той има и едно II и едно III място от ДЛОШ. Не мога да пропусна и състезателите по класическа борба от ККБ „Надежда - 2014” - Борислав Кирилов, Лъчезар Бунов, Павел Младенов, Виторио Василев- две трети места, Красимир Калоянов- вицешампион и III място от ДЛШ, Борислав Емилов, Мартин Гергов  донесли над 100 медала и заели призови места в  България и  чужбина.  Отборът ни по класическа борба - ККБ „Надежда 2014”, Оряхово с треньор Огнян Григоров  е на второ място в страната, което е непостигнат резултат в историята на общината.

Георги Калиничов е златен медалист от Детския личен шампионат на България по бадминтон за момчета. Медалисти са и Елиан Елвис, Любомир Маринов, Константин Милов, Венелин и Цветомир Гюнай, Кристина Иванова,Петър Санков,Мирела Николаева,Яна и Теодора Георгиеви, Илия Богданов, Десислава Тончева,Искрен Петров, Димитър Дилков, Славея Петкова, Светозар Василев, Преслав Георгиев, Елеонора Дубровска, Даниел Звезделинов, Цветан Хубенов, Юлина-Никол Орлинова, Маламир Петков, Ангел Момчилов,Кристина Свилен, Симона Борисова, Мариян Кунов, Цветозар Бунов, Сесил Иванова, Кристин Руменова, Зара Зиновиева, Тихомир и Мартин Петкови  - бадминтонисти, дали ни повод да се гордеем с тях.Отборът по бадминтон с треньор Койчо Станев е трети в България. Благодарен съм на новото поколение треньори Огнян Григоров и Фикрим Амиш, които се захванаха с тези два спорта. Радващо е, че за постиженията на Оряхово се заговори на национално, балканско и европейско ниво.  Макар и на регионално ниво имаме постижения и в областта на  футбола и шаха . От преди няколко месеца, благодарение на Любен Иванов  вече има  и отбор по футбол - момичета. Впечатлен съм и от общинския съветник Петьо Василев, който пое борбата и футбола в село Селановци. Работи с много хъс и енергия и резултатите няма да се забавят. Горд съм, че имам възможността  да помогна на Красимир Михайлов - бивш кмет на община Оряхово в благородната му дейност за създаване на Клуб по спортен бридж. Огромна гордост за нас са и младите херцози, носители на бронзова значка - Яна Илиева, Александър Петров, Ангел Ангелов и Даниел Георгиев.

С голямо уважение се отнасям и към възрастните хора и техните проблеми. В бюджет 2017 успяхме да увеличим субсидиите за пенсионерските клубове, с което им даваме повече свобода. Старая се винаги да откликвам на техни покани за отбелязване на празници. Голяма част от заплатата си дарявам за благотворителни каузи всеки месец. Приятна ми е инициативата пенсионерите да бъдат лично поздравявани за рождените им дни. Споделям, че един от най-хубавите ми мигове  е, когато за изпратената торта за рожден ден, получавам листче, написано собственоръчно от някой човек с  благодарност и кутия бонбони „Сезони”. Става ми много мило от този жест на благодарност от хората със сребро в косите, които съм зачел, допринесъл съм макар и за една усмивка на тяхното лице. Тези трогателни мигове осмислят седенето ми на кметския стол.

За всички жители на общината е явно, че от пет години служебен автомобил не е закувуван. Пет години използвам личния си автомобил за служебен превоз.

И първият нов автомобил, който закупихме не е за кмета, а за възрастните хора, за нуждите на Социалния патронаж, който ги обслужва - една хубава бяла Дачия

Тук е момента да благодаря на председателя на ОбС Румяна Декова и на сплотения й колектив, работещи по проект „Домашни грижи” към БЧК. Този прекрасен екип ежедневно внася топлина и сърдечност в домовете на стотици хора в общината.

Г-н Добрев, общински съветници, Ваши опоненти коментират, че има общински дълг в размер на 3 милиона лева. Бихте ли коментирали тези слухове и ако наистина са верни, това няма ли да окаже влияние върху работата на общинска администрация и живота в общината - в частност и върху децата и възрастните хора?

За изминалия мандат в община Оряхово има успешно реализирани 28 проекта на стойност малко над 16 милиона лева. Изпълнени перфектно почти без никакви забележки.

За да можем да ги разплащаме е нормално да ползваме кредитни средства, които всъщност са общински дълг. Нещо, което правим вече пет години очевидно повече от  успешно. Първо плащаме, после ни ги възстановяват.

Единствените задължения, които имаме са все още наразплатените стари задължения, натрупани, когато кмет беше Георги Пенков, а общинските съветници от оня период, някои от които и до днес, са широко известни.Тези техни задължения ще изплащаме може би още 20 години.

При сегашното ръководство общината не е задлъжняла нито с лев, даже сме намалили част от тези задължения. Това, което казвам е проверимо и всеки, който желае може да бъде снабден с такива документи.

Благодарение на министър Лиляна Павлова ни бяха отпуснати 860 000 лв., с които започна и завърши в срок и качествено I етап  от подмяната на водопроводната канализация и изграждане на нов дъждовен колектор по ул. „Георги Димитров”/от Вътрешна митница до Огледалото/.

Водопроводната канализация  ли се явява най-голямото предизвикателство пред Вас?

Много неща искам да направя, но най-важното за мен е да подменим канализацията и асфалтовата настилка на централния път /от Вътрешна митница до Болницата/

Според мен лошото й състояние в момента подпомага свлачищните процеси. Когато преди 7-8 години това е било възможно с европейски средства да се ремонтира,  не само, че не е направено, а са ни оставили дълг. Сега това е в пъти по-трудно. И все пак както  вече казах благодарение на Министър Павлова започнахме и изпълнихме първия етап . Надявам се на стабилно правителство, за да изпълним II етап до Църквата „Св. Богородица” и III етап до Болницата.

Имам уверението, че напролет община Оряхово ще получи пари за довършването на останалите два етапа, както и за част от ул. „Иван Вазов” и ул. „Алея на мира” с възстановяване и на асфалтовата настилка.

За съжаление в момента след тези сътресения в държавата, именно предстоящите избори, всичко това не е сигурно или поне до 26 март.

Спомняйки си управлението на Пламен Орешарски - тогава за година и половина нито една стотинка не влезе в община Оряхово...

Искрено се надявам да не се стигне и сега до такова положение. Вярвам в интелигентността на хората в община Оряхово, на тяхната добронамереност и здрав разум.

Тогава да Ви попитам каква инвестиционна програма има общината за 2017 година? Има ли проекти?

Инвестиционната програма ще бъде такава, каквато ни бъде одобрена от следващото правителство, каквото и да е то. Общини като нашата са пряко зависими от европейското и националното финансиране.

Приятна е гледката в кв. „Хр. Ботев” със санирания блок 10. Придоби нов, съвременен облик. Подменена е ПВЦ дограмата на апартаментите и общите части на сградата, топлинно изолирани са външните стени и покрива, с което ще се намалят и разходите на живущите. А и гледката е много  хубава. Правилно решение взеха собствениците. Съжалявам за другите, които се уплашиха.

Радвам се, че преди месец бяхме одобрени за ремонт на пет общински обекта - сградите на Бюро по труда, Общежитието, ЦПЛР - ОДК, Здравната служба в с. Селановци и бившата Поземлена комисия.

Имаме изготвени проекти  по Програма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Те са свързани с укрепване централната градска част в гр. Оряхово, а именно:  ската от северната част на блока на Горското, района на ул. „Аспарух” и НУ „Св. св. Кирил и Методий”, ремонт на улиците „Ал. Стамболийски”, и участъци от улиците „Бенковски” и „В. Левски” в с. Селановци. Предвиден е основен ремонт на ул. „Асен Златаров” и „Проф. Цеко Торбов” /пътят до местността „Камъка”/, обновяване на историческата местност „Камъка” с обособяване на панорамни кътове за отдих, атракциони и кът за възстановки, огради и осветление. Предвижда се основен ремонт на сградата на Автогарата и превръщането й в модерна сграда с обособяване на кът за чакащи , а също и санитарни помещения.

Изграждане на пешеходна алея от Пристанището на град Оряхово до Моста на въздишките , която ще бъде едно добро продължение на парк „Щурците” и градския плаж. Кандидати сме по програма за трансгранично сътрудничество с Румъния, с което трябва да изградим подпорни стени, да отремонтираме улиците „Ал. Стамболийски” в с. Селановци, да направим пешеходна алея по брега на р. Дунав и облагородим местността „Камъка”,която е символ на нашия град и присъства в герба му. Тук е мястото да благодаря на Тошко Цонков за герба и декорираната сцена в парк „Щурците”,

Община Оряхово е кандидатствала и входирала проекти и по Програма за развитие на селските райони за ремонт на тротоарните настилки по улиците от Пристанището до кръстовището на ул. „Хр. Смирненски” и централната градска част . Предвиден е и частичен ремонт на улиците „Ст. Стамболов” в с. Селановци и ул. „Г. Димитров” в с. Лесковец /от училището до бившото ТКЗС/ По същата програма е входиран и проект за подмяна на водопроводната мрежа в с. Лесковец и в с. Остров. Третият проект е за рехабилитация на общински път между селата Горни Вадин  и Долни Вадин

Г-н Добрев, а как стои проблемът със свлачището?

В последните години Община Оряхово извършва конкретни мерки по поддържане на водопонизителните системи в централната градска част и в кв. „Изток”, а именно почистване на хоризонталните дренажи  в Централно дере, ул. „Ал. Стамболийски”, в двора на бившите складове на ОКС, по ул. „Г.Димитров”, в района на Болнично дере,  подмяна помпите на 16 броя шахтови кладенци, намиращи се в кв. „Изток”, монтиране на 4 броя автоматични системи за изпомпване на вода от дълбоки шахти /ДШ/ в кв. Изток”, поддържане на останалите дълбоки шахти и почистване техните хоризонтални дренажи, намиращи се в двора на Старата полиция, Централното дере и двора на бившото Топливо, изграждане на нов водоем средна зона, намиращ се в близост до парк „Кралицата”, подмяна на водопроводна канализация и изграждане на нова дъждовна канализация по ул. „Георги Димитров”. С тези мерки, които сме предприели е отбелязано в доклада с резултати от режимните изследвания на Геозащита, Плевен, че в района на съвременно, периодично активно свлачище в кв. „Изток” при последните серия от изследвания се отчита намаляване на интензивността на геодинамичните процеси след активизациите през 2015 г. Има Заповед, с която е определена постоянна комисия за периодичен оглед на изградените геозащитни съоръжения /дълбоки шахти, хоризонтални дренажи, водопонизителни кладенци/.

В момента нямаме данни за притеснение и искрено се надявам след като завърши снеготопенето ситуацията да остане същата.

А относно ремонта на вътрешните  улици?

Единствените улици, които ремонтирахме до сега са тези, за които ни бяха отпуснати пари с Постановление на Министерския съвет. За съжаление парите за ремонт на вътрешните улици в общината с наши средства е невъзможен, тъй като те са твърде малко.Надявам се на ново правителство, с което да работим добре и продължим  със същите темпове.

От дълги години проблемът на улица „Бататовец” чака своето решение и за наша радост преди няколко месеца той го намери . Строителните работи там започват през пролетта.

С особено внимание се отнасяте  към културата.

Да, и с радост споделям, че за първи път от много години имаме възможност за увеличаване на дофинансирането на всички читалища, които са стълбове на културата в нашата община. Читалищните дейци са хората, на които разчитаме да запазят нашата самобитност, култура, възпитание и да го предават през вековете. Отчитайки това намерихме начин, без да ощетим другите сфери на бюджета да дофинансираме с ръст от почти 50%  на база минали години дейностите на читалищата на територията на цялата община, нещо което не е правено от дълги години.Защото само с реални действия се доказва отношение към читалищните дейци. Другото са празни приказки. Приветствам промените, станали в читалищното настоятелство на НЧ „Надежда 1871”, гр. Оряхово. Поздравявам  Андрей Петров, Боряна Маринова и цялото ново читалищно  настоятелство. Пред тях се откриват големи възможности. И ако със старото ръководство имахме добро сътрудничество, то с новото се надявам на много по-добро! Признателен съм за богатата културно - просветна дейност, която се върши и във всички  читалища на територията на общината. Поздравявам Анелия Спасова и Иван Спасов от с. Долни Вадин за находчивостта в осъществяване на проекта „Село назаем” - нещо уникално като идея  в национален мащаб. Тук трябва да спомена и  Галина Светозарова, Клуба на пенсионерите  и прощапулника на най-новата инициатива в областта на фестивалите, а именно „Сребро в косите, песен в душите” в с. Лесковец.  Поздравявам Росица Койнова, Петя Русинова, Анита  Димитрова и екипа на НЧ “Самообразование 1894”с. Селановци с фестивала „Кукурузени усмивки”, който придоби вече и международен отзвук. Специални поздрави за  Петя Русинова, която бе  удостоена с почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишната й цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса й в развитието на образователното дело в България и специалната награда на кмета на Велико Търново, връчена на  ОУ „Н. Й. Вапцаров”, с. Селановци за участието им в Националния фестивал „Отворено сърце”, гр. Велико Търново. Традиционен става и фестивалът на рибата и рибаря в с. Остров. Поздравления за Ирена Станкулова, Анелия Бенкина  и колектива на местното читалище. Искрено се надявам, че находчивостта и на останалите кметства и читалища ще роди интересни идеи. Поздравления за Венера Цекова и Виолета  Иванова от с. Галово, за Красимир Кръстев и Мая Димитрова от с. Горни Вадин за ежегодните традиционни празници, които организират. Това са все празнични поводи, излезлите от родните си места наши съграждани да се завърнат в бащините  къщи, да се срещнат с близки и роднини.

Разбира се най-интензивен културен живот се води в Оряхово. Тук освен празниците на духовите оркестри, в последно време гостуват и доста театрални постановки. Имам честта да споделя, че Община Оряхово ще финансира премиерата на театралната  постановка „Пролетна измама” по Чудомир, Елин Пелин, Йордан Радичков и Йордан Йовков. Режисьор е Никола Петков, по  сценарий на Емилия Цанкова и Никола Петков, музика Петър Цанков, сцена и костюми Надежда Митева. А на сцената ще имаме удоволствието да видим Емилия Радева, Гинка Станчева, Красимира Казанджиева, Мария Славчева, Корнелия Петкова, Иван Несторов, Любомир Бъчваров, Антон Тенев, Димитър Стефанов и Стефан Германов.

Станаха традиция срещите-разговори с артисти и дейци на културата. Ето например госпожа Христина Цонева с представянето на книгата си „Алиса в страната на свекървите или Настолна библия за снахи” бе повод за повторно нарочно гостуване на Искра Радева в Оряхово. На  2 и 3 март  на оряховска и селановска сцена ще гостува театър „Искри и сезони”   с постановката „Любовна нощ” , за което в лично телефонно обаждане имам подтвърждение от великия Антон Радичев.

Г-н Добрев, как работите с Общинския съвет?

Конструктивно и в синхрон, за което им благодаря!

А имате ли нещо общо с отстраняването на общинския съветник  Ивайло Петков?

С това нещо общо има само отстраненият. Добре знаете, че Общинският съвет има Правилник, съгласно който съответстват санкции при неспазването му.

Г-н Петков не е присъствал на заседания повече от максималния брой разрешени отсъствия и съответно съгласно този Правилник.... е сменен. Няма драма. Влиза друг общински съветник отново от същата политическа партия. А и това не е моя работа, а на общинските съветници.

В блог на общински съветник в интернет пише, че продавате земя на безценица. Вярно ли е това?

Само човек със сериозен дисбаланс в ценностната система и откровено престъпно мислене би могъл да твърди това, просто така.  Има интерес към два имота  от инвеститор от Оряхово, който и в момента дава хляб на хора и семейства в града. Въпросната земя не е носила никакви приходи през годините, защото не е годна за обработка, но за пасище става. Има оценка от лицензиран оценител и това е първоначалната цена, която на бъдещия търг може да достигне високи нива, което си пожелаваме. Нека не забравя въпросният дописник, че милионните задължения на община Оряхово от предишни мандати са и негово дело и когато пише лъжи  да се сети,че паметта на хората не е толкова къса, колкото той мисли. Спирам по темата!

Голям проблем СА бездомните кучета. В социалните мрежи постоянно се дискутира този въпрос. Какво прави общинска администрация в тази връзка?

Общинското ръководство е предприело мерки за решаване на проблема при спазване на законовите разпоредби.  Съгласно Закона за защита на животните  Общинското ръководство няма право да взема крайни мерки за физическото унищожаване на безстопанствените кучета. Миналата година са кастрирани над 100 кучета от Фондация „Четири лапи” Очакваме ги отново тази година.Имаме сключени договори  и с други организации за овладяване популацията, но докато всекидневно се пускат нови и нови кучета ситуацията ще бъде трудна.

Всички познаваме няколкото  души, които всекидневно хранят кучетата и спомагат за тяхното развъждане. Имам намерение да взема крути мерки спрямо тях, естествено съгласно Закона.

Г-н Добрев, в края на нашия разговор, който искрено се надявам да бъде интересен за читателите  и да събуди доста размисли, ако позволите бих Ви задала един малко по-личен въпрос.

/Б.р. Кметът се усмихва.../ Разбира се, питайте..

Подочух, че имате ново хоби - разкажете нещо повече

От една година насам  част от свободното ми време заема любимото ми хоби - спорта с гълъби. Това е много вълнуващо, изпълнено със спортен хъс, енергия и най-вече много любов занимание.

След тежките натоварени дни в общината намирам своята утеха при тях. Понякога те са по-умни от хората. Тази порода имат уникалното качество винаги да се завръщат у дома.Повечето от тях имат своите имена  и носят своите характеристики. Те са ключово важни за постигане на успеха. Тренират и се хранят под специален режим. Абе въобще изключително сложно, но много приятно занимание.

Един от любимите ми се казва  Николай, защото го получих на Никулден от известен немски гълъбовъд.

Благодаря Ви, г-н Добрев за отделеното време!

Аз също благодаря и не само за въпросите и за интервюто, а и Ви благодаря, госпожо Замфирова, и като ръководител на едно от най-важните за нас места в града - а именно Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, където възпитавате подрастващите, развивате техните умения и таланти и най-вече осмисляте свободното време на децата от общината. Поздравявам децата и ръководителите им с постигнатите резултати и желая те да се множат.

И преди да се разделим - какво не Ви попитах, а много Ви се иска да кажете на читателите?

В тези размирни времена, вътрешното противоборство /в общината и в България ако щете/ и безмислено заяждане, само ощетяват.

През последните няколко години го разбрах и се стремя да давам добрия пример.

Всеки ден по малко!

Нека имаме добро, около което да се обединяваме! Нека не сме дребнави!

Нека преборим лошото с усмивка!

Аз така успявам! Втълпявам го и на младите всеки ден!

И има резултат. Да знаете.....1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14


2017-03-01 11:23:43