„Ахинора” прави демонстрационно лозе и дегустационна зала

„Ахинора” прави демонстрационно лозе и дегустационна зала

Изба „Ахинора” изгражда демонстрационно лозе, което се намира на пътя между Оряхово и Селановци.

„Идеята е в него да съберем всички бели северни винени сортове. Започваме с емблематичния за нашата изба и региона врачански мискет. Сбирката включва още Кайлъшки мискет, Димят, Дружба, Дунавски лазур. По този начин всеки, който посещава избата, ще може да види какво представляват тези сортове и какво хубаво грозде дават. Миналогодишната реколта ще даде възможност на избата да представи качествени вина”, разказва собственикът Гено Генов.

Той допълни, че има идея да се представят на различни изложения в страната и чужбина и да докажат, че врачанският мискет е едно от най-хубавите български бели вина.

„За това признание се борим, но без съмнение е необходимо време и упорита работа, както на лозето, така и от технолога, за да се получи впечатляващо мискетовото вино. През тази година планираме и изграждането на дегустационна зала в избата, за да можем да посрещаме винени туристи”, коментира още Генов.

Изцяло нов продукт на винарната от тази година е натуралният ябълков оцет. Вече е закупено оборудване за производството му. Той ще бъде произведен от ябълково вино и ще бъде единственият истински ябълков оцет на пазара, подчерта собственикът на изба „Ахинора”.


1


2017-02-14 16:41:45