“Голдън фрут” засажда лозя край Мизия

“Голдън фрут” засажда лозя край Мизия

Младен Цолов - управител на “Голдън фрут”

 


Врачанската фирма „Голдън фрут” започна създаването на нов лозов масив в Мизия. Той се намира в м. Среден връх, където по времето на социализма са били лозята на мизийци.

„През есента на 2015 г. засадихме първите ни 95 дка лозя. Те са създадени по националната лозарска програма. След внимателен анализ избрахме бели сортове - основно Врачански мискет, Шардоне, Траминер и Ризлинг. Посадъчният материал е дело на нашия партньор Сергей Кирков от “Шато Типченица”. Масивът ни е с конструкция от дървени колове и капково напояване”, сподели управителят Младен Цолов.

Той разказа, че през есента на 2016 г. са разширили масива в Мизия с още 72 дка Врачански мискет и Шардоне.

„Много сме доволни от доброто прихващане и бързото и мощно развитие на лозите. Вярно е, че за това помогна и напояването им”, коментира Цолов.

Третият етап от лозарския бизнес на „Голдън фрут” предвижда създаването на масив в монтанското село Славотин, където ще засадят още 86 дка с Мускат отонел.

„Ясно е, че лозарството по тези земи е още от времето на император Траян, който е определил област Мизия за най-плодородната в империята. Затова и ние, както гласи името на фирмата ни, смятаме, че с добри грижи гроздето ни ще бъде „златно”, а Врачанският мискет и купажите с другите бели сортове ще дадат впечатляващи вина”, признава Младен Цолов.
2017-02-14 16:51:20