На четири континента пият оряховски вина

На четири континента пият оряховски вина

Периодът 2016-2017 г. беше период на промяна на сортовата структура в “Шато Бургозоне”.

“Решението ни беше поради изключителните тероарни дадености да подменим част от червените ни сортове с бели. Така на 140 дка вместо Мерло и Кабрне фран вече имаме ново лозе от Вионие, Шардоне и Совиньон блан. Другите два сорта, засадени в нашите лозя, са местните сортове Тамянка и Гъмза, които са разположени на площ от 30 дка.

Посадъчният материал за тях е дело на немската фирма “Крап”, от български калеми”, разказва агрономът Светла Николова, която вече 10 г. се грижи отлично за прекрасните лозя над остров Есперанто.

Тя вече е и преподавател в оряховското средно училище “Христо Ботев”, където от 3 г. има открита паралелка по лозарство, чийто ученици усвояват модерните лозарски технологии в масивите на брега на река Дунав.

“Благодарение на качественото грозде “Шато Бургозоне” се наложи като производител на най-хубавите бели вина, не само в България. Избата продължи в наложения стил от предишните години да печели международни отличия с продукцията си. Миналата пролет на конкурса Мондиал дьо Брюксел, който се проведе в Пловдив, избата спечели два златни медала за белите си вина - Шардоне, р. 2015 г. и белия купаж Ирис, р.2014 г.”, споделя технологът Николай Николов.

Той допълни, че с гордост могат да се похвалят, че продукцията на “Шато Бургозоне” се изнася в 20 държави, като все по-обнадеждаващи са продажбите в Китай, Хонконг, Япония, Виетнам и Корея.

“Нов продукт, който пуснахме на пазара през годината, е виното Есперанто - купаж от Каберне фран и Марселан. Много успешна за избата се очаква да бъде реколта 2016 г. заради висококачественото грозде”, сподели още Николов.
2017-02-14 13:51:54