Бизнесмен дарява паметник на загиналите врачани в Добричката епопея

Бизнесмен дарява паметник на загиналите врачани в Добричката епопея

Впечатляващ монумент ще бъде изграден на военното гробище край Добрич. Той ще обезсмъртява подвига на загиналите войни от Врачанския край по време на Първата световна война. Това стана ясно на среща между кмета на община Добричка инж. Тошко Петров и изп.директор на „Инертстрой Калето” АД Тони Йорданов. Проектът за паметника е дело на Владимир Петров. Окончателният му вариант ще бъде готов до края на годината, а от началото на следващата ще започнат геоложките и конструкторски дейности. Предвижда се конструкцията да е от полимер-бетон, а самият паметник от врачански варовик, който ще тежи над 4 тона. Изграждането на паметника ще бъде финансирано от „Инертстрой Калето”, а община Добричка ще облагороди мястото с изграждане на алеи, пейки и зеленина. Идеята е паметникът да бъде открит на 7 септември 2017 г. в деня на героичната битка.

„Знаете колко много се говори как врачани са предали Ботев, но въобще не се споменава как нашите прадеди са спасили Добрич и България в Първата световна война. Искам този паметник да напомня за техния подвиг и героизъм, да бъде повод за гордост на всички нас- наследниците на войниците от 35 Врачански и 36 Козлодуйски полк. И нека това бъде началото на партньорство между нас, между общините Мездра, Враца и Добричка”, заяви Тони Йорданов.

Председателят на ОбС Мездра Яна Нинова благодари на участниците в благородната инициатива и подчерта, че „нека никой няма съмнение, че тя ще бъде осъществена, щом Тони Йорданов се е захванал, тъй като всички знаем построените от него храмове в мездренските села”. Тя предложи да бъде подписан договор за побратимяване между общините Мездра и Добричка и да има активно сътрудничество в образованието, културата и туризма между тях. След това бе проведена и среща с кмета на Враца Калин Каменов, който също подкрепи инициативата.
2016-12-17 11:07:04