В Мизия отбелязаха Деня на доброволеца

В Мизия отбелязаха Деня на доброволеца

Пожарникари „извадиха” пострадали при автомобилна катастрофа в двора на ПГ по ХТ „Васил Левски” в Мизия. Акцията бе част от сюжета на учение „Демонстрационна евакуация на ученици и демонстрация на пожарогасителна техника”, проведено на 5 декември, по повод Международния ден на доброволеца.
Ученици, учители и служители участваха в изпълнение на Плана за евакуация на гимназията. След подаден сигнал за пожар от учител, бяха евакуирани всички ученици от 9 до 12 клас на двора, където вече имаше пристигнал противопожарен автомобил.
Занятието беше организирано от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението Оряхово и Община Мизия, и в него участие взе и председателя на Кризисния щаб- кмета на Общината д-р Виолин Крушовенски.
Огнеборците демонстрираха „спасяване на пострадали от автомобил”, като возилото беше разрязано и след това загасен „избухналия” в него пожар.
Новата пожарна кола на РС ПБЗН-Оряхово, оборудвана със съвременна техника, предизвика нескрито възхищение в седмокласниците от основните училища в Мизия и Крушовица, които присъстваха като наблюдатели на учението.
Накрая пожарникарите показаха и как действа водното оръдие, монтирано на покрива на противопожарния автомобил.
Идеята на проведеното учение беше юношите да бъдат запознати с дейността на доброволците, за да могат да бъдат привлечени и обучени за участие в доброволни формиравания.
Международния ден на доброволеца за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
2016-12-06 14:18:57