Щедри дарители помагат на пенсионери в три села

Щедри дарители помагат на пенсионери в три села

Софтуерна компания си „осинови” три обезлюдяващи села в област Враца. Преди няколко месеца животът на хората от Горна Бешовица, Кален и Цаконица се променя, след като разбират, че има добри хора, които искат да им помогнат.
Компанията eCommera решава да дари близо 10 000 лв. за фонд „РодITели”, администриран от фондация BCause. С парите са осигурени домашни помощници на местните жители, които ще се грижат за тях през зимата.
Във всяко от трите села, които се намират в община Мездра, има осигурен по един човек, който да помага на възрастните хора. Общо населението на трите села е под 380 души, повечето от които са възрастни и самотноживеещи. С парите, дарени от софтуерната компания, ще бъдат осигурени и безплатни медицински прегледи на бабите и дядовците.
Домашните помощници вече посещават пенсионерите и им помагат в ежедневната работа. Към новите си „спасители” възрастните хора се обръщат за помощ в пазаруването, цепенето на дърва, работата на двора. Или пък просто за раздумка.
Медицинските прегледи ще се проведат пролетта. Според благодетелите, макар, че в повечето близки населени места има здравна грижа, често хората се изолират и нямат възможност да стигнат до града за преглед или изследване.
Самата фондация BCause организира безплатни медицински прегледи в села от Северозапада вече втора година. Практиката показала, че голяма част от хората не са посещавали специалисти повече от две десетилетия.
Компанията eCommera e един от инициаторите на фонд „РодITели”, чрез който IT компании и техните служители обединяват ресурси, време и усилия, за да помогнат на възрастните хора в отдалечени и обезлюдени села. Служителите на дружеството даряват за здравни прегледи на възрастни хора от изолирани региони вече втора година.
Домашните помощници обслужват над 30 души. И въпреки, че активно помагат в работата на пенсионерите, за възрастните най-голямо значение има това, че срещат компания, с която да си поговорят.

2016-11-22 13:13:12