Мизия почете Освобождението си

Мизия почете Освобождението си

Паметника при Каменов мост за поредна година събра граждани и общественици от Мизия по повод годишнината от Освобождението на града. В празничната програма участваха ученици от училище „Цанко Церковски” и от професионалната гимназия „Васил Левски”. Слово по случай годишнината прочете кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, а младежи от кръжока по художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие в града разказаха за седмината местни опълченци, взели участие в Руско-турската освободителна война.

В знак на признателност и преклонение пред подвига и саможертвата на освободителите бяха поднесени венци и цветя от общинския съвет, читалище „Просвета- 1915 г.”, основното училище и професионалната гимназия в Мизия.

В същия ден пред паметника загиналите за свободата и независимостта на България местни хора венец и цветя поднесоха и членовете на пенсионерски клуб „Северно сияние”.

Свободата на Мизия идва на 21 ноември 1877 г. след ожесточена битка при Каменов мост между руските и румънски войски, предвождани от барон Майендорф и полковник Слъничану, и турските орди, бягащи от обкръжената оряховска крепост.
2016-11-21 16:32:09