Мездра ще си помага с албански общини

Мездра ще си помага с албански общини

Делегация от Община Мездра бе на посещение в Албания, където гостува в общините Либражд и Булкиза. Кметът инж. Генади Събков, председателят на Общинския съвет Яна Нинова и изпълнителният директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България Делян Дамяновски имаха възможността да се запознаят с приликите и разликите на албанските общини, като домакини бяха кметовете на Булкиза и Либрадж Кастриот Гура и Мелаим Дамзи.
„Преди си представяхме Албания като модел за сравнение, но ето че доста неща са се променили. В хората имаше надежда, имаше живот. Сигурен съм, че точно това е начина да се постигат изключителни резултати. Смятам, че ние можем да им помогнем във доста отношения, а близостта на бит и култура ни дава нови полета за сътрудничество – изкуства, туризъм, спорт и др.”, сподели инж. Събков.
По време на визитата на делегацията в Албания бяха подписани Договори за сътрудничество между Община Мездра и двете общини-партньори – Булкиза и Либрадж, разположени в Източна Албания и по-точно в областта Голо Бърдо.
„Ние сме много близки като бит и култура. Неочаквано, но доста традиции, които са ендемитни за България, съществуват и в Албания“, допълни кметът на Мездра.
„Булкиза и Либрадж се оказват общини с много населени места в местността Голо Бърдо, която е населена предимно с етнически българи. Споделиха ни, че броят им е около 80 000. Всички те се радват, когато се спомене името България, а ние сме готови да помогнем с нашия опит”, каза той.
През тридневния престой на делегатите ни в Албания, представителите ни успяха да посетят столицата Тирана, както и китните градчета Елбасан и Дуръс. Те бяха придружавани от председателя на Дружеството на българите в Албания "Просперитет Голо Бърдо” Хаджи Пируши.
2016-10-20 09:37:09