Със спорт и култура започна фестивалът „Кукурузени усмивки”

Със спортни и култура започна фестивалът „Кукурузени усмивки”

Със серия културни и спортни прояви започна днес 7-ото издание на международния фестивал „Кукурузени усмивки” в Селановци. Мероприятията започнаха още от сутринта, като най-активно в тях участваха децата. Местните малчугани заедно с гостуващите си връстници от Украйна се състезаваха в тематична игра за бране на царевица. Хлапетата много се забавляваха и в майсторския клас по народни танци. Домакините от Селановци учиха на кръшни хора и ръченици своите гости от север. Украинчетата от своя страна показаха трудни движения от техните национални танци. Всички деца се включиха в спортните състезания по крос и велокрос. Междувременно за празника пристигнаха и децата от румънския фолклорен ансамбъл „Бордеяш” в град Бекет. Довечера те, заедно с украинския танцов състав „Джерельце” и местните самодейни състави ще участват дейно в празничната програма. Децата ще подгряват голямата естрадна звезда Йорданка Христова, която ще е кулминацията на тържеството.  

Оряховската село осъмна в трескава подготовка за празника. На централния площад шатри и сергии разположиха десетки производители, занаятчии и търговци. Особен интерес предизвикаха сувенирите, изработени с техниката декупаж от врачанска майсторка. Старинните книги, чаши, бутилки, чинии и всевъзможни други вещи бяха красива орнаментирани и се търгуваха на дребно на цени от 5 до 20 лв. Уникалните прабългарски амулети от Стара Загора също предизвикаха вниманието на местните. Ценителите на хубавите напитки имаха възможността да си купят автентичната продукция на „Шато Бургозоне”.  Любителите на битовите сечива пък си закупиха дървени предмети, измайсторени от кнежански занаятчии. За децата бяха предвидени люлки-атракциони  и десетки традиционни лакомства като захарен памук и казанлъшки понички. И докато площадът се пълнеше с търговци и купувачи, на празничната сцена течеше трескава репетиция за вечерната програма. Тази година фестивалът ще премине под надслова „Селановци – това сме ние”.

В читалище "Самообразование" пък бе подредена изложба с акварели, графики и дърворезби на местни художници. Селановски и корейски творби възхитиха гостите на фестивала. Деца от селото пък бяха изработили креативни фигури от царевица. 
2016-10-14 15:53:45