Остров празнува с гости от Бекет

Остров празнува с гости от Бекет

На 24 септември оряховското село Остров отпразнува традиционния си събор. Празничните дни започнаха с отбелязване Независимостта на България с водосвет в местната църква „Света Троица”. Празничната вечер в събота изпълни централния площад на селото с многобройни гости. Културната програма бе открита от кмета на селото Ирена Станкулова. „Особено се радвам, че Остров е пълен с роднини и приятели. Всяка година в дните около Кръстовден ние се събираме, за да споделим хубавия празник и да се повеселим. Честит събор на всички островчани”, пожела кметицата и извика на сцената шампиона по канадска борба Митко Петров и неговия треньор Любен Иванов, които бяха посрещнати с аплодисменти. „Нека да пожелаем успех на Митко и той да ни зарадва с медал от Световното първенство по канадска борба, което ще се проведе в Благоевград, защото той е нашата гордост”, заяви Станкулова.

Приветствие към всички присъстващи отправи и кмета на община Оряхово Росен Добрев. „Радвам се да съм днес сред вас, защото Остров е развива и разхубавява. Всичко това се дължи на вашето трудолюбие, но и на вашата мъдрост. Защото вие поверихте съдбата на селото си в ръцете на четири сърцати и силни жени. Това са Лили Николова, Веселина Атанасова, Анелия Бенкина и разбира се, Ирена Станкулова. Искам да ги поздравя за усилията, които полагат за развитието на Остров. Много здраве и весел събор!”, пожела на островчани Росен Добрев и поднесе на кметицата Ирена Станкулова красив букет и подарък от община Оряхово. Той покани на сцената и ученичката Карла от фолклорната формация „Бордеяш” към Географската гимназия в Бекет. „Когато поздравих вашите гости от Бекет и видях тази девойка си спомних за малко русо момиче с хубав глас, която участваше във фестивала „Кукурузени усмивки” в Селановци преди години. Попитах я дали не бъркам и се оказа, че това наистина е тя, но вече пораснала и ученичка в 7 клас. Приятелството, започнало тогава между нашите две общини, продължава и сега и това е най-хубавото, което ни свързва”, заяви развълнуван Добрев.

Културната програма продължи с изпълненията на танцов състав „Релакс” към местното читалище, на  фолклорната формация „Бордеяш” към Географската гимназия в Бекет и самодейците от читалище „Яким Деспотов”- Гложене.
2016-09-28 09:53:58