„Внуци назаем” направиха незабравим събора на Долни Вадин

„Внуци на заем” направиха незабравим събора на Долни Вадин

Тазгодишният събор на оряховското село Долни Вадин ще остане задълго в паметта на неговите жители. Основната причина за това без съмнение е завършилата наскоро инициатива „Село назаем”. Тя се ражда преди две години в екипа на местното читалище „Съзнание”. Идеята е млади градски хора да живеят на село и да помагат на възрастните хора. Тя е облечена в модерната дума „проект”, но той не бива одобрен. Година по-късно, тя оживява, благодарение на спомоществовател. Това е Венцислав Топузов, който работи в София в компютърния бизнес и е внук на бившия кмет на селото Венцислав Симов. Така 11 млади доброволци живеят в Долни Вадин от 15 до 25 юли 2016 г. „Село назаем” преобразява Долни Вадин. Прекараните хубави мигове с местните хора се превръщат в искрено приятелство. Долни Вадин има своите истински „внуци назаем”. А традицията повелява внуците да дойдат на събора на селото. За да зарадват своите домакини, те правят двудневна програма, наситена с много културни събития.

Най-напред стената на кметството е изрисувана от арх. Веселин Алексиев и Ива Атанасова с традиционните мотиви- селска къща, а пред нея баба, която тъче дълга черга.

Първата вечер на събора започна с откриване на изложба от фотографии на Веселина Маджарова, запечатали сблъсъка и хармонията между младите доброволци и жителите на Долни Вадин. Тя е наредена във фоайето на читалище „Съзнание”, а идеята е да стане пътуваща и да популяризира идеята „Село назаем” и в други градове и села. Не по-малко вълнуващ е филмът на пловдивчанката Весела Тотева, учила египтология и завършила хореография, който разказва за живота в това „райско кътче край Дунава”.

За първи път от десетилетия препълненият читалищен салон аплодира участниците в инициативата „Село назаем” и нейните родители- Анелия Спасова и Нина Борисова. Тук бе и своеобразната премиера на антологията „От душата”, чийто редактор е друг „внук назаем” филологът и преподавател по литература Иван Илиев. Тя носи подзаглавието „Откровения в поезия и проза” и включва лирични творби на Магдалена Йоцова, Моника Карамитева, Весела Тотева, Веселина Маджарова, Виктория Ивановска  и стихове на редактора Иван Илиев. Идеята е книжката да се продава благотворително, а средствата да се използват за следващото „Село назаем 2017”.
След това се състоя поздравителен концерт, включващ балетно студио "Арт" към читалище "Развитие" - Враца, танцов състав "Руменя" към читалището в Търнава, формация "Чародейка" от Плевен и изпълнения на танцова група "Валериана" и певческата група "Младост моя" към пенсионерски клуб- Долни Вадин с председател Цветана Михайлова.

Втората вечер на празника на Долни Вадин бе на площада, озарен от новата изрисувана фасада на кметството. Негов „режисьор” бе Весела Тотева, която бе избрала да представи шопския фолклор. Българските песни и хора оживяха в двучасовото изпълнение на оркестър „Симеоновски вихър”, женска фолклорна група „Симеоновски напеви” и изкушеният от автентичния фолклор певец и танцьор Ивайло Маджаров.

Специален гост на празника бе кметът на община Оряхово Росен Добрев, който поздрави участниците и екипа на „Село назаем” за техния принос за преобразяването на Долни Вадин. Той поднесе букети на дамите и специален подарък на кмета-пети мандат Иван Спасов. Изпълненията на домакините от танцова група „Валериана” бяха последвани от кръшни хора. На предизвикателството кой да води хорото се отдадоха както Иван и Анелия Спасови от Долни Вадин, така и Весела Тотева и Ивайло Маджаров, а след тях се наредиха баби и „внуци назаем”, сякаш за да покажат, че връзката между поколенията няма да прекъсне, докато я има България. Естествена кулминация на празника бе красивата заря в небето над дунавския бряг.

 

Иво ЙОРДАНОВ


sn.1
sn.2
sn.4
sn.5
sn.6
sn.7


2016-09-27 10:35:38