Селановци се стяга за фестивала „Кукурузени усмивки”

Селановци се стяга за фестивала „Кукурузени усмивки”

Оряховското село Селановци се стяга за международния фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки”, който ще се проведе на 14 и 15 октомври по време на празника на селото “Петковден”. 
От 2011 г. същият придоби международен характер с участието на танцови състави от Украйна, Румъния, Молдова и Сърбия.  Фестивалът се доказа като празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора на различните общности и кътчета от нашата Родина и извън нея. Селановчани и гости на селото могат да се насладят на разнообразието от оживелите в танца автентични и осъвременени фолклорни носии, ритъма и вихъра на завладяващата енергия на българското хоро, както и да се запознаят с фолклора на други народи, или просто да се наслаждават на движението и танца, независимо от възрастта.
С всяка изминала година фестивала се разраства и  за него участие заявяват все повече колективи и изпълнители.  От седем години Фестивалът е включен в Националния културен календар.
Фестивал „Кукурузени усмивки” е една от малкото възможности да предостави сцена и на самодейните формации от района на Северозападна България, които нямат финансова възможност да представят себе си на голяма сцена. И всичко това по впечатляващ начин – с усмивка.
Освен “Кукурузени усмивки”, селановският събор предлага различни мероприятия, които гостите могат да посетят по време на панаирните дни: празник в детската градина; спортен празник, включващ игри, крос и майсторски умения по колоездене; изложба на селановски творци; народни борби; канадска борба; футболни срещи на ФК “Дунав 2016” Селановци с гостуващи отбори и тенис на маса.
За пета година в рамките на Селановския събор освен фестивала ще организираме и “ДНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ”, като поканим отново зърнопроизводители, животновъди, медари, билкари, млекари, винари и други производители да представят по избран от тях начин своите произведения.
Богатството и многообразието на културния живот и бит на всяко кътче по света дава възможност да се съхрани като неповторима идентичност през вековете.
2016-09-10 15:09:25