Първи фолклорен фестивал в Царевец

Първи фолклорен фестивал в Царевец

Стотици самодейци от четири области се събраха днес в мездренското село Царевец. Те взеха участие в първия национален фолклорен фестивал „Белокаменица”, който се провежда днес. Сред официалните гости на културната проява бяха кметът на община Мездра Генади Събков, зам.-председателят на ОбС Данаил Димитров, д-р Галина Лещарска- директор на ЦСМП-Враца, д-р Емил Младенов, Венчо Кръстев- управител на „Паркинги и гаражи”-Враца, кметове на села от община Мездра.

Първото издание на фестивала бе открито от кметът на Царевец Маргарита Петкова. В словото си тя заяви: „това е едно ново начинание за нас, тъй като организираме този фестивал за първи път. Целта ни е да преоткрием прекрасните мелодии и ритми на българския фолклор, но и да върнем при корените им повече жители на Царевец, пръснали се по целия свят. Искаме да напомним, че тук поставено началото на силна каменоделска школа и да върнем престижа на тази професия. Избрахме името на фестивала да бъде „Белокаменица” заради прекрасния бял камък, който се добива в нашето землище и защото това звучно име е било първото име на нашето селище. Искам да благодаря на всички спонсори, на всички самодейни състави, които са тук и на всички жители на Царевец, който се включиха в подготовката на фестивала и да ви пожелая приятни мигове с музиката, песента и танца на талантливите изпълнители и дано всички се почувстваме по-щастливи и по-добри, заредени с положителни емоции и дано сътвореното днес стане традиция”.

Емоционалният заряд на фестивала вдигна националния химн, стихотворението „България” в изпълнение на Мария Григорова и „Една българска роза”, изпята от Ния Петкова. Истинският старт на фестивала направиха домакините от Женска певческа група „Белокаменица”. С много аплодисменти бяха посрещнати малките таланти от детския танцов състав, изпълнили танца „Българските символи” и водени от кметицата Маргарита Динкова. След тях се заредиха певчески групи от Спанчевци, Гложене, Говежда, Кунино, Оходен. Майсторски хора от различни фолклорни области завъртяха от колектива за хора и народни танци „На мегдана”- София с ръководители Даниел Костов и Николай Спасов. Фестивалната програма през целия следобяд включваше изпълнения на групи от селата от община Мездра, както и ФПГ „Струпянка” с. Лазарово.


sn.1
Сн. 2
сн.3
сн.4


2016-08-27 16:44:29